Retro #2/2019

Arbetaren vs Göring

Hermann Göring i mitten, med Sveriges dåvarande kronprins Gustaf Adolf – far till landets nuvarande kung – till vänster, och Sveriges dåvarande kung Gustaf V, i Berlin i februari 1939 – sex år efter att Arbetaren fälldes för sina skriverier om Göring. Foto: Okänd

Ett nytt år är här. Under 2019 kommer 80-årsminnet av andra världskrigets utbrott att uppmärksammas. Tidningen Arbetaren var en av Sveriges mest högprofilerade antinazistiska röster såväl före som under kriget – och fick periodvis betala ett högt pris för sin hållning. Vi gör en ny djupdykning i Arbetarens rika arkiv.

Tidningen Arbetaren brukar, tillsammans med Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och Trots allt!, betraktas som den främsta antinazistiska pressrösten under andra världskriget.

Redan 1933, sex år innan krigets utbrott, dömdes dock Arbetarens dåvarande ansvarige utgivare Frid Nordin till tre månaders fängelse efter att tidningen skrivit kritiskt om den högt uppsatte nazisten Hermann Göring – vars Sverigekopplingar nyligen uppmärksammades i en SVT-dokumentär – och bland annat kallat honom för ”blodhund”.

”Efter framställning från tyska legationen har den socialdemokratiska svenska regeringen låtit åtala tidningen Arbetaren för ’smädelse’ mot den preussiske ministerpresidenten Göring. Vid rättegångstillfället den 21 aug. ingav tindningens ansvarige utgivare en svarsinlaga, utmynnande i en grav anklagelse mot Göring och den nazistiska terrorregimen.

Efterföljande är  – med undantag för rubrikerna – en ordagrann återgivning av den till rådhusrätten ingivna anklagelseskriften.”

Så presenteras texten ur arkivet från 1933 som vi här återpublicerar.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga