Litteratur #99/2018

Åttiotalsromantik med dramatik

Snö på hustaken i Stockholm. I Döden är inte nog skildrar David Ericsson bland annat arbetslivet för ställningsbyggare med livsfarliga manövrer på isiga tak. Foto. Hasse Holmberg/TT

Allt fler skribenter har satt sig i sinnet att synliggöra också arbetarklassen, och inte minst tidningen och föreningen Arbetarskrivare med sin tidning Klass gör en stor och viktig insats. [BOK] Döden är inte nog David Ericsson Ordfront, 2018 David Ericsson tillhör dem som inordnats i epitetet arbetarförfattare. I Döden är inte nog (efter en prisad novellsamling) […]

Allt fler skribenter har satt sig i sinnet att synliggöra också arbetarklassen, och inte minst tidningen och föreningen Arbetarskrivare med sin tidning Klass gör en stor och viktig insats.

[BOK] Döden är inte nog
David Ericsson
Ordfront, 2018

David Ericsson tillhör dem som inordnats i epitetet arbetarförfattare. I Döden är inte nog (efter en prisad novellsamling) presenterar han en ganska mustig skröna kring den trasiga drömtjejen som i ett arbetarromantiskt Stockholm dyker upp och försvinner som ett gäckande rå.

Det låter inte så tungt men här finns en hel del iakttagelser som är trivsamma att känna igen för en som var med. Det fanns verkligen en arbetarklass med yrkesstolthet, för de flesta var nog ”solidariteten” stadigt förankrad. Han kan beskriva hur renoveringskåkarna och gröna vågen luktade och kändes.

Hjältinnan Annie är en tuffing med integritet och rolig att följa. Ericsson kommer också som alltid tillbaka till skildringarna av arbetslivet och han kan verkligen berätta trovärdigt om jobbet som ställningsbyggare med livsfarliga manövrer på isiga tak. Det är vad som verkligen upplevs djupt känt och fångar läsaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga