Inrikes #98/2018

27 000 protesterar mot avveckling av myndighet

Jämställdhetsmyndigheten är på väg att läggas ned. Bild på generaldirektör Lena Ag. Foto: Jämställdhetsmyndigheten

En lista med 27 000 namnunderskrifter har lämnats in till riksdagens arbetsmarknadsutskott i protest mot planerna att lägga ned Jämställdhetsmyndigheten. Bakom uppropet står Sveriges genusforskarförbund som kallar Moderaternas och Kristdemokraternas budget för farlig.

Jämställdhetsmyndigheten inrättades av den rödgröna regeringen i januari och invigdes för mindre än ett år sedan, den 12 januari. Efter förra veckans budgetomröstning, där Moderaternas och Kristdemokraternas förslag röstades fram med hjälp av Sverigedemokraterna, står myndigheten inför en snabb avveckling.

Att inte fortsätta att arbeta aktivt med jämlikhetsfrågor innebär att vi går tillbaka till en väldigt konservativ föreställningsvärld.
Lena Martinsson, ordförande för Sveriges genusforskarförbund

Beslutet har skapat stora protester runt om i Sverige. I måndags lämnades en lista med 27 000 namnunderskrifter in till riksdagens arbetsmarknadsutskott i protest.

– Det är djupt oansvarigt från politikerna. Att inte fortsätta att arbeta aktivt med jämlikhetsfrågor innebär att vi går tillbaka till en väldigt konservativ föreställningsvärld. Det här är en farlig budget, säger Lena Martinsson som är ordförande för Sveriges genusforskarförbund.

Sveriges genusforskarförbund är de som startat namnuppropet och nu hoppas de på ytterligare protester. I ett debattinlägg skriver förbundet att en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten innebär att den politiska ambitionsnivån för jämställdhetsarbetet har sjunkit radikalt.

Moderaternas riksdagsledamot Hans Rothenberg förklarade redan i förra veckan att beslutet att avveckla myndigheten i stort sett var klart.

– Vi kommer att minska utrymmet med 40 miljoner kronor till myndigheten för 2019 och det blir inga pengar 2020, sade Hans Rothenberg i en intervju med P4 Göteborg.

Lena Martinsson oroas över de kraftiga besparingarna och säger att konservativa och högerextrema krafter fått inflytande över den ekonomiska politiken.

– Det vi har sett de senaste åren är en lång rad attacker och hård kritik mot allt vad jämlikhetsarbete heter från de här grupperna och det har nog bidragit.

Under helgen anordnades flera manifestationer i protest mot den nya budgeten i bland annat Stockholm, Lund och Visby. Fortsatta demonstrationer väntas på andra håll runt om i landet.

Protesterna gäller den planerade nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten, men också frågor som rör miljö, migration och skattesänkningar.

Manifestation mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget under söndagen  på Medborgarplatsen i Stockholm.
Manifestation mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget under söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga