Utrikes #97/2018

Nya lagar har inte stoppat våldet

En femårig flicka håller upp en skylt med texten ”Ni una menos” (inte en till mördad kvinna) vid en manifestation den 25 november i La Plata i Argentina, den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Foto: Fabiana Frayssinet/IPS

Nära 2 800 femicide, mord på kvinnor, begås årligen i Latinamerika. Politiska åtgärder och nya lagar har inte lyckats vända utvecklingen i regionen.

Enligt Observatorio de Igualdad de Género, OIG vid FN-organet Eclac mördades minst 2 795 kvinnor under förra året i Latinamerika på grund av sin könstillhörighet eller på grund av de kulturella normer som får män som lever nära offret att tycka att de har makten över dem.

Flest femicide, mord på kvinnor, begicks i Brasilien förra året – där 1 133 kvinnor berövades livet. I El Salvador var andelen mord per kvinna högst i Latinamerika. Fler än 10 kvinnor per 100 000 mördades förra året i landet. I Honduras mördades nära 6 kvinnor per 100 000 år 2016.

Det könsbaserade våldet ligger bakom de flesta morden på kvinnor i regionen, enligt OIG. Mördaren är vanligen en partner eller en ex-partner.

– Femicide är det mest extrema uttrycket för våld mot kvinnor. Men varken benämningen av brottet eller synligheten i statistiken har varit tillräckligt för att få bukt med detta våld som skrämmer oss varje dag, sade Alicia Bárcena, chef för Eclac i samband med att de nya siffrorna från OIG presenterades.

Sociologen Ana Silvia Monzón påpekar att i Guatemala trädde en lag i kraft 2008 som syftade till att bekämpa morden och våldet mot kvinnor. Året efter kom ytterligare en ny lag mot sexuellt våld, exploatering och människohandel.

– Båda är viktiga instrument eftersom de synliggör ett allvarligt problem i Guatemala och de utgör verktyg för de utsatta för att få rättvisa, säger Ana Silvia Monzón.

Men trots dessa lagar som ställer krav på vård till offer och specialdomstolar har inte de nödvändiga resurserna ställts till förfogande, menar hon.

– Dessutom kvarstår fördomar och ojämställdhet bland de som ska se till att lagarna följs och väldigt lite har gjorts när det gäller utbildningar för att förändra synsättet att våld mot kvinnor är något normalt, säger hon.

Framsteg har skett när det handlar om att uppmärksamma våldet mot kvinnor i regionen, men det har inte gjorts tillräckligt för att bekämpa våldet, menar Ana Silvia Monzón.

Enligt FN-organet UN Women har 18 länder i Latinamerika och Karibien ändrat sina lagar för att komma tillrätta med det dödliga våldet mot kvinnor. Men kvinnorättsaktivister påpekar att mycket mer måste göras.

Våldet mot kvinnor i regionen uppmärksammades bland annat i samband med den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november i staden La Plata i Argentina.

Vid en manifestation i staden syntes skyltar med budskapet ”Ni una menos” vilket betyder ”inte en till mördad kvinna”. Slagordet har spritt sig i många andra latinamerikanska länder och används för att uppmärksamma det dödliga våldet som drabbar många kvinnor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984