Inrikes #90/2018

Afghanistanutvisningar väcker protester

Aktivister demonstrerar utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning av människor till Afghanistan. Foto: Anders Wiklund/TT

26 personer ska ha tvångsutvisats från Sverige till Afghanistan sent under måndagskvällen. Demonstranter samlades för att protestera utanför förvaret norr om Stockholm, och några försökte blockera vägen för att hindra utvisningarna. Sveriges agerande går stick i stäv med FN:s rekommendationer.

Ett stort antal människor samlades under måndagen för att protestera utanför Migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm.

Den planerade massutvisningen med ett specialchartrat plan till Kabul har rört upp starka känslor. Ett antal demonstranter försökte bland annat blockera vägen för de inhyrda bussarna men stoppades av polis på plats.

Tidigt under tisdagsmorgonen kom uppgifter från Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, att 26 personer satts på planet till Afghanistan. Polisen har dock inte bekräftat några uppgifter om antalet tvångsutvisade.

– Tvångsutvisningarna till Afghanistan borde naturligtvis stoppas med anledning av säkerhetsläget i landet, säger Sanna Vestin från FARR till Arbetaren.

FN:s flyktingorgan UNHCR har under hösten avrått alla länder från att verkställa några utvisningar till Afghanistan.

Även Amnesty och ett stort antal andra människorättsorganisationer har kritiserat beslutet att fortsätta med utvisningarna till landet. Enligt FN har det bara i år dödats minst 2 798 civila på grund av de blodiga konflikterna som råder.

Svenska Migrationsverket gör där emot en annan bedömning av läget än FN.

 ”Migrationsverket gjorde och gör även i dag bedömningen att våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och allvarligt att det motiverar en ändring av gällande rättsliga ställningstagande”, skriver Irene Sokolow som är presskommunikatör på Migrationsverket i en kommentar till Arbetaren.

Hon förklarar vidare att internflykt inom det svårt krigsdrabbade Afghanistan fortfarande är möjlig för de personer som i måndags tvångsutvisades från Sverige.

Svenska Afghanistankommittén som arbetar på plats i Kabul menar dock att säkerhetsläget just nu är ”väldigt ansträngt” och att konflikten intensifierats de senaste två åren.

Sanna Vestin, som under lång tid varit engagerad i flyktingfrågan, säger att de som nu utvisas ofta tillhör grupper som förföljs av talibaner och andra beväpnade religiösa fundamentalistgrupper i landet.

– Den afghanska regeringen klarar inte av att ge de här personerna något skydd och av talibanerna ses många av dem som västvänliga.

På tisdag kväll kom uppgifter som bekräftar det osäkra läget i landet. Upp till 50 personer uppges ha dött och 80 skadats i en attack mot en sammankomst i Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar Aftonbladet. Enligt den afghanska nyhetssajten Tolo News ska en självmordsbombare ha utfört attentatet.

Aktivister sitter på gatan för att blockera utfarten från Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning.
Aktivister sitter på gatan för att blockera utfarten från Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning. Foto: Anders Wiklund/TT
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan