Inrikes #89/2018

Vårdförbundet: ”Vi kommer inte samarbeta”

Barnmorskorna får den 1 januari 2019 två fackliga organisationer. Bild från en manifestation i Stockholm på internationella barnmorskedagen med en bandroll från Vårdförbundet. Foto Klara Westblom/TT

Svenska Barnmorskeförbundet bildar en ny facklig organisation. Men Vårdförbundet som hittills haft monopol på barnmorskorna menar att initiativet splittrar kåren. Vårdförbundets vice ordförande ser den nya organisationen som konkurrent och säger att ett samarbete är uteslutet.

Det kan inte bli tal om något samarbete mellan Vårdförbundet och den nybildade fackliga organisationen för barnmorskor som sjösätts efter årsskiftet. Det säger Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet, det förbund som hittills organiserat barnmorskorna fackligt.

Ann Johansson blev inte glad över yrkesföreningen Svenska Barnmorskeförbundets stämmobeslut i onsdags. Beslutet innebär att det kommer att finnas två fackliga alternativ för barnmorskor i Sverige, ett inom TCO och ett annat inom Saco.

– Det är väldigt tråkigt. De splittrar kåren, det är det absolut tråkigaste. Två organisationer för en professionsgrupp tror inte jag på. Vi tror på att om man är fler så blir man starkare. Sedan är det deras beslut, förstås, säger Ann Johansson.

Vi förhåller oss inte till dem. Det är en annan organisation.
Ann Johansson, Vårdförbundets vice ordförande

Nu kommer Vårdförbundet att behöva dela organiseringen av barnmorskor med det nya facket, som formellt ingår som medlemsförening i Sacoförbundet SRAT. Men något samarbete är inte att tänka på.

– Nej, vi kommer att konkurrera om medlemmarna så det är klart att vi inte kommer att samarbeta. Inte just nu i alla fall, säger hon.

Hur kommer ni att förhålla er till det nya barnmorskefacket?

– Vi förhåller oss inte till dem. Det är en annan organisation. Vi kommer att jobba för våra medlemmar, säger Ann Johansson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga