Inrikes #89/2018

Barnmorskorna bryter sig ur Vårdförbundet

Det kommer finnas ett fackligt alternativ hos Saco och ett hos TCO för barnmorskor efter årsskiftet. Bild från Barnmorskeförbundets stämma. Foto: Elisabeth Ubbe

Lokalavdelningarna sade ja. Nu bildar barnmorskorna en egen facklig organisation. Svenska Barnmorskeförbundet omvandlas till en medlemsföreningen inom Sacoförbundet SRAT.

Efter årsskiftet finns det två fackliga alternativ för barnmorskor i Sverige, en inom TCO och en annan inom Saco. Det stod klart på onsdagen sedan yrkesföreningen Svenska Barnmorskeförbundets stämma röstade ja till förbundsstyrelsens förslag.

– Det känns fantastiskt. Det var en väldigt speciell dag i går för svenska barnsmorskor. Det var en övertygande majoritetet som sade ja, säger Mia Ahlgren, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. 

Nu inleds arbetet med att omvandla yrkesföreningen till en medlemsförening inom Sacoförbundet SRAT. Den nya organisationen ska vara på plats och ta emot medlemmar från och med den 1 januari nästa år.

Yrkesförbundet strävar efter att få så många barnmorskor som möjligt att lämna Vårdförbundet för den nya organisationen. Mia Ahlgren tror på en kraftig medlemsström.

– Bara under dagen igår tickade anmälningarna in. Innan mötet ens var slut i onsdags hade vi redan 15 anmälningar, säger hon.

Vad är den första fackliga frågan ni tar tag i?

– Det är för tidigt att säga. Vi kommer att komma med ett tydligt program med aktioner i prioriteringsordning. Men det kommer vara något om arbetstid och lön kopplat till barnmorskornas profession, säger Mia Ahlgren.

Den nya organisationen kommer att organisera barnmorskor i både reguljär och chefsposition, något som inte skiljer sig från Vårdförbundet. Mia Ahlgren är själv omvårdnadsanvarig på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Hon har tidigare sagt till Arbetaren att hon inte tror att intressekonflikten mellan medlemmar på båda sidor om bordet kommer att bli ett problem i den nya organisationen.

Som Arbetaren tidigare rapporterat har Vårdförbundet ställt sig kritiskt till projektet. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har tidigare, till tidningen Vårdfokus sagt sig ovillig att lämna över förhandlingsrätten till en ny organisation.

– Ett eget fackförbund skulle innebära att vi blir konkurrenter och det är inte bra. Vi behöver hålla ihop, sade hon till tidningen.

Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson kommenterar onsdagens beslut med att de kommer konkurrera och inte samarbeta med den nya fackliga organisationen, läs kommentaren här.

Niclas Lindahl, förhandlingschefen på arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting öppnar inte heller några dörrar.

– Jag kan bara understryka att vi inte är intresserade av att träffa särskilda överenskommelser med SRAT, eller med Barnmorskeförbundet, sade Niclas Lindahl, till Vårdfokus i juni i år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga