Inrikes #88/2018

Barnmorskor röstar om att bilda eget fack

Yrkesföreningen Barnmorskeförbundet kan bli ett fackförbund enligt ett förslag till kongressen. Foto: Lise Åserud/TT

I dag onsdag röstar yrkesföreningen Barnmorskeförbundet om att omvandla sig till en facklig organisation. Ordföranden hoppas därigenom ge barnmorskorna större inflytande. Men det nuvarande facket Vårdförbundet tror att effekten blir det motsatta.

I dag den 14 november hålls yrkesföreningen Barnmorskeförbundets kongress. På mötet avgörs den ödesmättade frågan om barnmorskorna ska lämna Vårdförbundet och bilda en egen facklig organisation.

Mia Ahlberg.
Mia Ahlberg. Foto: Svenska Barnmorskeförbundet

Frågan har formellt behandlats inom förbundet i över fem år.

– Vi kommer att ha större makt över vilka frågor som är viktiga att driva för barnmorskor. Det är ett alternativ som kommer att kunna förändra arbetet kring barnmorskornas fackliga frågor och koppla dem till professionsfrågor. Vi anser att Barnmorskeförbundet är bättre på profession än vad Vårdförbundet är, säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet.

Den liggande propositionen föreslår att Barnmorskeförbundet bildar en medlemsförening inom Sacoförbundet SRAT. Förbundet kommer där bli en av 24 andra medlemsföreningar.

Förhandlingar sker sedan via Akademikeralliansen, en samordningsorganisation där 17 olika Sacoförbund ingår.

Det är vi som har kollektivavtalet och förhandlar för barnmorskorna, så vi kan förhandling.
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet till Arbetet

Det är något som Vårdförbundet tar upp i sin kritik av planerna. Enligt förbundet kommer barnmorskorna genom konstruktionen längre bort från inflytandet.

– En splittring är aldrig bra i förhållandet till arbetsgivaren. Det är vi som har kollektivavtalet och förhandlar för barnmorskorna, så vi kan förhandling. Om de bildar en fackförening inom SRAT och ska förhandla genom Akademikeralliansen så kommer de väldigt långt bort från förhandlingsbordet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Arbetet.

Men Mia Ahlberg delar inte den uppfattningen. Enligt henne kommer strukturen inom SRAT att innebära att de alltid är garanterade en barnmorska vid förhandlingsbordet, något barnmorskorna än så länge inte varit i Vårdförbundet.

Jag tror faktiskt att vi kommer att ha både fler möjligheter och mer insyn även i centrala förhandlingar.
Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet

Hon säger att hon har svårt att tro att det skulle kunna bli sämre än i dag.

– Vi har inte haft någon insyn och noll påverkan. Jag tror faktiskt att vi kommer att ha både fler möjligheter och mer insyn även i centrala förhandlingar. Det borde finnas ett mått av självkritik när det kommer fram ett sådant missnöje med Vårdförbundet, säger hon.

Hon utesluter inte att det en dag kan bli fråga om att försöka teckna centrala avtal, via Akademikeralliansen. Men till en början kommer fokus att ligga på lokala avtal. Med hänvisning till arbetsköparnas behov av barnmorskor tror hon att det kommer att kunna ge både bättre arbetsmiljö och löner.

Men en ny organisation kan komma att möta direkt motvilja från arbetsköparhåll. Åtminstone att döma av ett uttalande i tidningen Vårdfokus från förhandlingschefen på arbetsköparorganisation Sveriges Kommuner och Landstings, SKL.

I juni fick han frågan om hans inställning till att barnmorskorna eventuellt skulle byta förbund.

— Jag har ingen åsikt om det. Jag kan bara understryka att vi inte är intresserade av att träffa särskilda överenskommelser med SRAT, eller med Barnmorskeförbundet, säger Niclas Lindahl, SKL:s förhandlingschef till tidningen.

Hittills har två undersökningar bland de nuvarande 6 000 medlemmarna i Svenska Barnmorskeförbundet visat att en majoritet stöder en fribrytning, men Mia Ahlgren vill inte sia om hur det går på kongressen.

Enligt den rådande propositionen skulle förändringsarbetet omedelbart sättas i gång för att få den nya organisationen redo redan den 1 januari 2019.

Sedan återstår förstås att se hur många barnmorskor som väljer att följa med, enligt Barnmorskeförbundet krävs minst 3 000 medlemmar inom tre år för att gå runt.

Uppdatering: ”I dag 14 november 2018 har Svenska Barnmorskeförbundets stämma tagit beslut om att bli en självständig facklig professionsförening inom SRAT”, skriver förbundet i ett pressmeddelande klockan 13:10.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan