Utrikes #88/2018

Arbetsrättsaktivister gripna i Kina

Studenter och fabriksarbetare som engagerat sig fackligt har gripits i Kina. Bild från Kommunikationsuniversitet i Peking. Foto: Wikimedia Commons

Minst 12 studenter och fabriksarbetare har gripits i Kina sedan de organiserat sig för att förbättra landets dåliga arbetsvillkor. Gripandena ses som en samordnad aktion från myndigheterna för att stoppa försöken till att bilda oberoende fackföreningar. De gripna uppges nu vara spårlöst försvunna.

Aktivisterna, varav många beskrivs som toppstudenter inspirerade av marxismen, har jobbat för att förbättra villkoren på arbetsplatser i landet. I helgen ska de ha gripits och försvunnit i vad som tycks vara en samordnad aktion från myndigheterna i diktaturen.

Fler stora internationella medier beskriver hur de kinesiska myndigheterna en längre tid kartlagt studenterna. Så sent som i augusti greps ett femtiotal andra studenter sedan de försökt att hjälpa arbetare vid en fabrik i de södra delarna av landet att starta en oberoende fackförening.

Läget i Kina har hårdnat de senaste åren. Inte minst för människorättsaktivister, oppositionella och för den hårt utsatta muslimska minoriteten uigurer.

Vad som hänt med personerna som greps nu i helgen är fortfarande och Patrick Poon, som är forskare vid Amnesty International i Hongkong är oroad över situationen.

– Det är ironiskt hur de här studenterna som har studerat och tror på marxism plockas upp av kinesiska myndigheter på grund av att de stöder arbetare, det grundläggande temat i marxismen, säger han till den brittiska tidningen the Guardian.

Arbetsförhållandena i Kina är ökända världen över och varje år dör tusentals personer på sina jobb runt om i landet. Fria fackföreningar, som inte är knutna till det styrande kommunistpartiet, är förbjudna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga