Utrikes #87/2018

Tio gripna på grund av sexuell läggning

Amnesty International rapporterar att homosexuella män har börjat gripas av specialstyrkorna i Tanzania. Bild från huvudstaden Dar es Salaam. Foto: Muhammad Mahdi Karim/Wikimedia Commons

Tio gripna på fem dagar. De skärpta lagarna mot homosexuella i Tanzania har försvårat situationen ytterligare för landets redan utsatta hbtq-befolkning. I veckan har specialstyrkor börjat jaga homosexuella män på gator och via nätet.

Tio män har i veckan gripits efter misstankar om att de är homosexuella. Detta sedan Tanzanias president John Magufuli i förra veckan beordrade landets specialstyrkor att spåra upp hbtq-personer. I ett uttalande förklarade han att han hellre får omvärldens kritik än möts av ”guds vrede”.

Som Arbetaren rapporterat är redan samkönat sex kriminaliserat i landet och kan ge upp till 30 års fängelse. Efter den första veckan med ordern till polisens specialstyrkor har nu tio män gripits efter tips från allmänheten, rapporterar Amnesty International.

Bland annat ska polisen ha slagit till mot ett pågående giftermål mellan två män, som bägge greps och fördes till fängelse. Amnestys vice ordförande i Östafrika, Seif Magango, kallar de nya hårdare tagen för en förödande smäll och president John Magufuli har även fått hård kritik från medlemmar ur den egna regeringen.

Christine Gave är internationell programhandläggare på RFSU och ska under fredagseftermiddagen på ett möte på svenska utrikesdepartementet för att diskutera läget i Tanzania. Hon säger till Arbetaren att situationen är mycket oroande.

– Det är verkligen jättehemskt. Vi har bra konkat med htbq-organisationer där nere och följer utvecklingen noga. De senaste dagarnas gripanden visar att det inte bara var tomma hot från presidenten.

Den internationella kritiken har ju varit hård. Men hur tycker du att omvärlden borde agera i det här läget?

– Det absolut viktigaste just nu är att inte göra något utan att sanktionera det hos hbtq-rörelsen på plats. Man måste se till att få deras analys av läget innan man agerar, säger Christine Gave.

Enligt Amnesty International sitter de män som gripits nu fängslade på Chakwa polisstation i staden Unguja på den populära turist-ön Zanzibar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984