Inrikes #87/2018

Stor medlemsmajoritet för stridsåtgärder i hamn

En majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar har röstat ja till möjligheten att vidta stridsåtgärder. Bild från hamnkonflikten 2016. Foto: Pressbild

Med överväldigande majoritet röstade Hamnarbetarförbundets medlemmar för stridsåtgärder för ett nytt avtal om det skulle krävas. Det ger förbundsstyrelsen ett extra tryck bakom kraven i förhandlingen med Sveriges hamnar om kollektivavtal.

På onsdagen stod det klart att 84 procent av Hamnarbetarförbundets medlemmar ger förbundsstyrelsen ”mandat att varsla om samt verkställa stridsåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och dess medlemsföretag”.

Det är en ganska bra värdemätare på att det finns en bra stridsberedskap bland medlemmarna.
Erik Helgesson, Hamnarbetarförbundets förhandlingsdelegation och förbundsstyrelse

Det är något förhandlarna kan ta med sig till de pågående avtalsförhandlingarna med motparten Sveriges Hamnar.

– Det ger oss mandat att varsla om stridsåtgärder på nationell nivå för att tvinga fram ett avtal. Det är en ganska bra värdemätare på att det finns en bra stridsberedskap bland medlemmarna, säger Erik Helgesson, förbundsstyrelseledamot som ingår i Hamnarbetarförbundet förhandlingsdelegation.

Sedan förra veckan pågår nya förhandlingar, i vilka Hamnarbetarförbundet kräver kollektivavtal. På bordet ligger att förbundet, som sedan 1970-talet förvägrats avtal, ska teckna ett avtal som på bokstaven är identiskt med arbetsköparnas avtal med Transportarbetareförbundet, Transport.

Som Arbetaren tidigare rapporterat om har samma bud från facket tidigare avvisats av både Sveriges Hamnar och Transport. Denna gång har dock förhandlingarna varit konstruktiva, enligt båda parter.

Hamnarbetarförbundet uppger att de tänker avvakta och se hur nästa förhandlingssammanträde, den 19 november, avlöper innan de överväger ett varsel.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga