Inrikes #87/2018

Personliga assistenter slipper lönesänkning

Via facket samlades de personliga assistenterna och räknade på de sparförslag som skulle drabba dem hårt, nu har Tranås kommunfullmäktige röstat nej till förslagen. Foto Hasse Holmberg /TT

Tranås kommun ville spara pengar och föreslog därför att utökad jour för personliga assistenter, något som hade inneburit mer arbete för samma lön. Men nu backar kommunen, enligt facket på grund av intensivt lobbyarbete.

Det blir varken utökad jour eller lönesänkning för Tranås kommuns personliga assistenter, rapporterar Kommunalarbetaren. På måndagen röstade kommunfullmäktige för att slopa det föreslagna sparpaketet som hade inneburit att assistenterna fått arbeta mer för samma, eller till och med mindre lön.

Enligt Kommunal var det fackligt påverkansarbete som ledde till kovändningen.

– Vi började agera på bred front. Vi har haft stor hjälp av alla arbetsplatsombud. Vi hade täta träffar och gjorde riskbedömningar. Vi träffade politiker, anhöriga och brukare under hela våren och sommaren, säger Ann-Sofie Forsemalm, sektionsordförande för Kommunal i Tranås/Aneby till tidningen Kommunalarbetaren.

Vi förstod ganska snabbt att det här inte skulle bli bra.
Ann-Sofie Forsemalm, sektionsordförande för Kommunal i Tranås/Aneby i Kommunalarbetaren

Sparförslaget stryks nu ur 2019 års kommunala budget. Förslaget innebar att samtliga assistenter skulle påtvingas jourarbete. Eftersom ersättningen för jourarbete är hälften av timersättningen för reguljärt dagarbete, hade assistenterna fått arbeta fler timmar för att nå upp till samma lön som idag. Något som i praktiken innebär en lönesänkning enligt facket.

– Vi förstod ganska snabbt att det här inte skulle bli bra. Det här är ju grupper som redan har ganska låg lön. Vi räknade ut att till exempel en anställd på sex veckor skulle få arbeta 42 timmar mer i sitt schema, säger Ann-Sofie Forsemalm, sektionsordförande för Kommunal i Tranås/Aneby i Kommunalarbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984