Inrikes #85/2018

”Superentreprenör” måste betala 400 000

Leif-Ivan Karlsson försatte sitt eget bolag i konkurs för att bli av med besättningen och i stället hyra in personal via bemanningsbolag. Nu har parterna förlikats. Skärmdump från msbirgerjarl.se: Arbetaren. Foto: Christine Olsson/TT. Montage: Arbetaren

Efter en förlikning i Stockholms tingsrätt ska den självutnämnde ”superentrepenören” Leif-Ivan Karlsson betala 400 000 kronor till tio av sina tidigare anställda. Karlssons upplägg att försätta det egna bolaget i konkurs för att bli av med personalen höll därmed inte hela vägen.

400 000 kronor ska Leif-Ivan Karlsson betala in senast den 12 november. Det ersätter utebliven semester och kompensationsledighet till tio av Seko Sjöfolks medlemmar, rapporterar tidningen Sjömannen.

– Medlemmarna som var på plats fick avgöra om de ville gå med på en förlikning eller processa vidare. Det kan diskuteras hit och dit vad som hade varit bäst. Medlemmarna var av uppfattningen att om vi vunnit hade motparten ändå överklagat och det hade tagit ytterligare ett år, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko Sjöfolk, till Arbetaren.

För två år sedan sedan köpte Leif-Ivan Karlsson fartyget Birger Jarl för att driva det som ett ”maritimt nöjescentrum”. Han försatte då sitt eget bolag i konkurs för att bli av med besättningen och i stället hyra in personal via bemanningsbolag. – Det går inte att få någon styrsel på personalen. De sjukskriver sig hela tiden. Och de är skyddade av facket, sa han då till tidningen Stockholm Direkt.

Det går inte att få någon styrsel på personalen. De sjukskriver sig hela tiden. Och de är skyddade av facket. Leif-Ivan Karlsson till Stockholm Direkt vid tiden för konkursen

Efter konkursen trädde den statliga lönegarantin in för fartygets personal som stod utan lön. Lönegarantins individuella begränsning på 179 200 kronor ersatte däremot inte hela personalens innestående löner. Seko skickade då in en stämningsansökan för att få bolagsägaren att stå för resterande ersättning.

Som Arbetaren tidigare rapporterat uteblev Leif-Ivan Karlsson från rättegången tidigare i år. Han dömdes då till att betala 800 000 kronor till personalen han gjort sig av med.

Leif-Ivan Karlsson begärde därefter återvinning, vilket innebär att rättegången görs om. Stockholms tingsrätt har nu via förlikning beslutat att Karlsson ska betala 400 000 kronor till personalen som förlorade jobbet efter konkursen. Om pengarna inte betalas in den 12 november riskerar han att få betala det dubbla.

– För vårt vidkommande är det slut den 12 november. Leif-Ivans företrädare verkade angelägna att förlikas, de vill ju ha loss bankgarantierna som pantsatts. Han kommer nog att betala. Och om inte fortsätter rättsprocessen, säger Chang Strömberg på Seko Sjöfolk.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga