Inrikes #85/2018

SSAB fälls för dödsolyckan i Luleå

I domen skriver tingsrätten bland annat: ”Ansvarig personal vid SSAB Emea AB har av oaktsamhet orsakat NN:s död när de av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen till förebyggande och ohälsa och olycksfall.” Foto: Jens Bäckström/TT

Ståljätten SSAB fälls efter dödsolyckan 2016 då en anställd klämdes ihjäl mellan en travers och en serviceplattform inne på företagets anläggning i Luleå. Nu tvingas bolaget betala tre miljoner kronor i böter.

FAKTA | Dödsolyckor på SSAB de senaste åren

Förutom olyckan där den 55-årige mannan klämdes till döds i april 2016 har fyra andra anställda dött i jobbet vid SSAB:s anläggningar sedan hösten 2011:

En 23-årig man omkom sedan han tillsammans med sju kollegor fått frätande kalk över sig när Nordkalks ugn inne på SSAB:s område i Luleå exploderade.

I oktober 2013 omkom två män i 60-årsåldern då en lucka vid en cistern öppnades och männen dränktes i stenkolstjära.

Ett år senare dog en 53-årig man när hans truck kolliderade med ett tåg inne på anläggningen i Luleå.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om turerna kring den uppmärksammade dödsolyckan vid SSAB Emea i Luleå våren 2016. I torsdags eftermiddag kom domen från Luleå tingsrätt, där det slås fast att företaget gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. De tvingas därmed betala tre miljoner kronor i företagsbot.

Åklagaren har drivit linjen att SSAB känt till riskerna med traversen där mannen klämdes ihjäl, men trots detta inte genomfört några åtgärder för att förbättra säkerheten för de anställda.

Dödsolyckan i april 2016 var den fjärde i en rad av arbetsplatsolyckor med dödlig utgång vid SSAB i Luleå.

– För mig är det uppenbart att det här är en miss som SSAB har gjort, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på IF Metall, i ett uttalande.

I domen skriver tingsrätten bland annat: ”Ansvarig personal vid SSAB Emea AB har av oaktsamhet orsakat NN:s död när de av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen till förebyggande och ohälsa och olycksfall.”

Förutom de tre miljonerna tvingas företaget också att betala 22 500 kronor till den döde 55-åringens anhöriga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga