Utrikes #85/2018

Hundratals gig-arbetare demonstrerade i London

Tisdagens demonstration skedde samtidigt som företaget Uber får sin tjänsteform prövad rättsligt. Domstolens avgörande tros bli vägledande för andra som arbetar inom gigekonomin i landet. Foto: Jack Saville

Under tisdagen demonstrerade flera hundra personer inom gigekonomin när en rättegång gällande appföretaget Uber inleddes i London. Fackförbundet IWGB beskriver manifestationen som ”den största prekära demonstrationen i landet någonsin”.

En pågående tvist gällande Uberförares anställningsform samlade under tisdagen hundratals arbetare inom olika delar av gigekonomin i en demonstration i London, arrangerad av fackförbundet Independent Workers Union of Great Britain, IWGB.

Fakta | IWGB

Fackförbundet IWGB bildades 2012. Det är ett självständigt förbund som främst organiserar lågavlönade migrantarbetare i London.

­Fackförbundet IWGB beskriver manifestationen som ”den största prekära demonstrationen i landet någonsin”.

Anledningen till den rättsliga prövningen är en konflikt gällande anställningsformen för två chaufförer tillhörande fackförbundet IWGB. Uber hävdar att de som arbetar inom företaget är egenföretagare snarare än anställda arbetare. Om chaufförerna ses som egenföretagare behöver inte Uber stå för grundläggande arbetsrättsliga rättigheter som semesterersättning, eller förhålla sig till Storbritanniens regler för minimilön.

Domstolens avgörande tros bli vägledande för andra som arbetar inom gigekonomin i landet.

Demonstranterna hissar ned en banderoll vid  Blackfriarsbron. Fackförbundet IWGB beskriver manifestationen som ”den största prekära demonstrationen i landet någonsin”.
Demonstranterna hissar ned en banderoll vid Blackfriarsbron. Fackförbundet IWGB beskriver manifestationen som ”den största prekära demonstrationen i landet någonsin”. Foto: Jack Saville

Enligt en utredning av det brittiska departementet för näringsliv, energi och industriell strategi publicerad i februari 2018 hade 4,4 procent av befolkningen arbetat inom gigekonomin under de senaste tolv månaderna. Detta motsvarar 2,8 miljoner människor i landet och majoriteten dessa är bosatta i London.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga