Utrikes #84/2018

Angreppen mot judar ökar i USA

Rabbinen Jeffrey Myers bär torahrullarna från Tree of Life-synagogan efter helgens attack mot den, i vilken elva personer dog. Enligt amerikansk polis ska gärningsmannen ha spridit antisemitiska kommentarer på sociala medier lång tid före skjutningen. Foto: Charles Fox/TT

Helgens terrordåd i Pittsburgh är det värsta som drabbat den judiska befolkningen i USA. Elva personer dödades när högerextremisten Robert Brown attackerade en synagoga i staden, beväpnad med tre pistoler och en automatkarbin. President Donald Trump och hans närmaste stab har ett stort ansvar för det som händer, menar allt fler forskare och politiska experter.

Skjutningen i synagogan Tree of Life i centrala Pittsburgh pågick i 20 minuter. Under tiden hann den nu gripna gärningsmannen Robert Bowers döda tre kvinnor och åtta män i vad som måste betraktas som ett renodlat terrordåd.

Robert Bowers har i förhör berättat att han anser att ”judar gjort sig skyldiga till folkmord”, och han ska även skrikit att ”alla judar måste dö” samtidigt som han urskillningslöst sköt mot synagogans besökare.

Enligt amerikansk polis ska han även ha spridit antisemitiska kommentarer på sociala medier lång tid före skjutningen. Och just hat, hot och våld mot landets judiska befolkning har ökat kraftigt de senaste åren. Den amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League, ADL, skriver i en kommentar till terrordådet att antisemitiska hatbrott ökade med hela 57 procent mellan 2016 och 2017.

Vit makt-rörelsen har absolut flyttat fram sina positioner.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet

Erik Åsard.
Erik Åsard. Foto: Anders Wiklund/TT

Många bedömare menar också att den allt hårdare politiska retoriken drivit på högerextrema och nazistiska grupper i landet.

– Vit makt-rörelsen har absolut flyttat fram sina positioner. Donald Trump tog ju inte ens avstånd från de nazister som demonstrerade i Charlottesville förra året och de ser honom som sin man i kampen för ett vitt Amerika, säger Erik Åsard som är professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till Arbetaren.

Han förklarar att hatbrotten mot minoriteter ökad de senaste åren och menar att det spelar en stor roll hur landets president uttrycker sig.

Den misstänkte gärningsmannen bakom förra veckans många brevbomber har exempelvis visat sig vara en stor beundrare av Donald Trump.

– Man kan inte bortse från de sammanhangen, säger Erik Åsard.

Den judiska gruppen är extremt utsatt.

Anders Dalsbro, expert på högerextrema rörelser vid stiftelsen Expo

Även Anders Dalsbro, som är expert på högerextrema rörelser vid stiftelsen Expo, är inne på samma linje.

– Det man ser är ju att när den politiska retoriken blir allt mer hårdför mot minoritetsgrupper så får det till slut sådana här konsekvenser. Den judiska gruppen är extremt utsatt. Högerextremister anklagar dem allt som oftast för hur hela det politiska systemet ser ut, med migration och så vidare. Och vit makt-grupper känner allt mer luft under vingarna idag, säger Anders Dalsbro till Arbetaren.

Lördagens terrorattack i Pittsburgh har väckt både avsky och oro runt om i USA och på landets alla officiella byggnader hissades flaggorna på halv stång dagen efter. Samtidigt gick många tidningar till hård attack mot både Donald Trumps retorik och de liberala vapenlagarna i USA.

Men vid en presskonferens på söndagen anklagade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders bland annat tidningen Washington Post för att använda attacken i syfte att svartmåla presidenten inför nästa veckas mellanårsval.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga