När penicillinet uppfanns blev tuberkulosen ännu tydligare de utsattas sjukdom. Och så länge den drabbar människor någonstans långt borta lär vi inte ligga sömnlösa över antibiotikaresistensen. Men när vårt sociala skyddsnät blir allt glesare och armodet brer ut sig kan lungrötan gå även här.
Smal och blek med stora ögon. Dyster, svår och vacker. Kvinnan med tuberkulos blev på 1800-talet stilbildande, blev ett kvinnoideal. Män med tuberkulos ansågs inte sällan förknippade med kreativitet och erotik.
Böcker och skillingtryck utspelade sig på sanatorier. Tuberkulosen, eller lungrötan, lungsoten eller den vita pesten som sjukdomen också kallades, skördade miljonoffer i Europa och penicillinet var inte uppfunnet än. Den kunde drabba alla, men var en orättvisans sjukdom.
Men de vars immunförsvar sviktar insjuknar i aktiv sjukdom.
Tuberkulosbakterien tas snabbt om hand av kroppens immunförsvar, i en oavgjord dragkamp. Bakterien dör inte, men kapslas in. Infektionen kallas latent och man uppskattar att en tredjedel av jordens befolkning är bärare. Men de vars immunförsvar sviktar insjuknar i aktiv sjukdom.
I dåtiden var riskerna fattigdom, trångboddhet, undernäring. Och den fattige sjuke sågs snarast som pestsmittad, och alls inte som någon utmärglad skönhetsdrottning eller kreativ hunk.

Det romantiska skimret mattades i takt med att verksamma behandlingar kom. Penicillinet uppfanns, och tuberkulosen blev ännu tydligare de utsattas sjukdom.
Med sociala reformer och sjukvård för alla har tuberkulosen blivit historia i Sverige. För mänskligheten i sin helhet går det desto sämre.
Det finns ett vaccin mot tuberkulos, men det har begränsad effekt. Det går att behandla tuberkulos med antibiotika, men bakterien dör inte med mindre än att man behandlar med flera sorters antibiotika samtidigt. Den som inga pengar har tar vad hon får, i bästa fall ett antibiotikum.
Men med bara en medicin överlever bakterierna, och utvecklar i stället resistens. Den resistenta stammen ökar nu i spridning.
I fängelser, krigsområden och flyktingläger sprids alla smittor, inklusive tuberkulos. Trots de glädjande rapporterna om att spridningen av hiv avtagit, beräknar WHO att 37 miljoner människor bär viruset. Hiv angriper immunförsvaret, och tuberkulos är den vanligaste dödsorsaken bland hiv-smittade.
Då kommer musikhitsen kanske handla om livet på sluten infektionsavdelning.
En orättvisans sjukdom, och så länge den drabbar människor med låg status i samhället lär vi inte återuppta den tuberkulossjuke som stilideal. Så länge den drabbar människor någonstans långt borta lär vi inte ligga sömnlösa över antibiotikaresistensen. Men när vårt sociala skyddsnät blir allt glesare och armodet brer ut sig kan lungrötan gå även här.
När stureplanare och botkyrkabor hostar på varandra i tunnelbanan. Då kommer musikhitsen kanske handla om livet på sluten infektionsavdelning och selfies från inhysta magra och febriga influencers trenda på sociala medier.