Inrikes #82/2018

Arbetare skadad i fallolycka på LKAB

Mannen som föll på ett av LKAB:s kulsinterverk i Kiruna arbetade med underhåll. I somras skedde en fallolycka med dödlig utgång på LKAB i Svappavaara. Foto: G. Rúnar Gudmundsson/Alm & ME

På söndagen inträffade ännu en olycka relaterad till gallergolven på LKAB, denna gång på kulsinterverket i Kiruna. På eftermiddagen föll en man som arbetade med underhåll mellan tre och fyra meter. En fallolycka med dödlig utgång inträffade så sent som i somras på LKAB i Svappavaara.

På söndagseftermiddagen larmades ambulans om ytterligare en olycka på LKAB:s anläggningar omkring Kiruna, rapporterar Norrländska socialdemokraten. Enligt tidningen föll en underhållsarbetare på kulsinterverket i Kiruna till golvet från mellan tre och fyra meters höjd.

Enligt nuvarande uppgifter fördes han till sjukhus i ambulans med förmodat benbrott.

– Nu gör vi som vi alltid gör när det sker en olycka, vi utreder och ser vad det berodde på och hur det kunde hända. Även om ett benbrott är nog så allvarligt så får vi vara lyckliga att det stannade där, säger LKAB:s kommunikationschef Anders Lindberg till tidningen.

I juli avled en 21-årig kvinna efter att hon fallit igenom ett sönderrostat gallergolv på kulsinteranläggningen i Svappavaara, något som har lett till att LKAB inlett ett underhållsarbete där. Mannen som föll i Kiruna arbetade med underhållsarbete av gallerdurk. I detta fall var dock durken medvetet bortmonterat för att lyfta upp material.

Enligt bolagets uppgifter ska rutinmässiga säkerhetsåtgärder ha vidtagits, men olyckan inträffade ändå.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga