Inrikes #81/2018

Adecco: ”De har inte belägg för sina påhopp”

Både Transport och Hamnarbetarförbundet i hamnen anser att företaget brutit mot avtalets regler för timanställda. Foto: Thomas Winje Öijord /TT

Båda facken i Göteborgs hamn anser att bemanningsföretaget Adecco medvetet försöker undvika att betala ut garantilön åt sina anställda. Men enligt Niklas Evheden, ansvarig kontorschef, är anklagelserna grundlösa.

Som tillsvidareanställd på ett bemanningsföretag som skrivit under LO:s avtal för branschen har du rätt till en garantilön när du inte fått ett uppdrag. Men Transportklubben i Göteborgs containerhamn hävdar att bemanningsföretaget medvetet försöker runda avtalet för att slippa betala.

– Det är ju en väldigt konstig vridning som de gör. Vi följer det bemanningsavtal som finns. Under den tid man inte är utbokad på andra uppdrag utgår garantilön, säger Niklas Evheden, ansvarig kontorschef på Adecco.

Enligt avtalet behöver inte företaget betala garantilön för timanställda, men för att anställa på timme krävs att personen har en annan huvudsysselsättning. Men både Transport och Hamnarbetarförbundet i hamnen anser att Adecco timanställt personer som saknar annat jobb.

Det är inte alltid man får arbeta de tider man skulle vilja.
Niklas Evheden, ansvarig kontorschef på Adecco

Enligt Transport har dessutom företaget vägrat lämna ut anställningsbevis.

– Vid kunders tillfälliga toppar och behov följer vi upp med de som har en annan huvudsaklig anställning, eller är studerande. Jag har själv suttit med Transport där vi visat upp intyg, och skickat intyg till Transport för att styrka att de har annan sysselsättning. De har inte belägg för sin påhopp, säger Niklas Evheden.

Enligt Transport ringer ni medvetet in småbarnsföräldrar vid obekväma arbetspass så att de måste tacka nej.

– Vad man måste komma ihåg är att man har anställning som ambulerande konsult säger Niklas Evheden och fortsätter:

– Man har arbetsskyldighet på de områden där vi har behov. Det är inte alltid man får arbeta de tider man skulle vilja. Men vi månar om att ta hand om våra medarbetare och inte försvåra för dem.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan