Inrikes #80/2018

Över 600 hemlösa barn bara i Göteborg

Barn i hemlöshet bor bland annar i campingstugor eller på jourboenden. Foto: Erland Vinberg/TT

Fler än 600 barn lever i akut hemlöshet bara i Göteborg. Det visar gatutidningen Faktums senaste temanummer. Enligt Kronofogdemyndigheten har också antalet barnfamiljer som vräks ökat det senaste året.

Trots den nationella nollvisionen ökar antalet vräkningar av barnfamiljer i Sverige. Bara i Göteborg lever idag minst 663 barn i vad som räknas som akut hemlöshet, det visar siffror från socialstyrelsen Rädda barnen och Göteborgs kommun som gatutidningen faktum tagit del av.

Nu lanserar de därför ett temanummer för att uppmärksamma frågan.

– Vi kommer att få betala ett oerhört högt pris i både mänskligt lidande och i pengar om ingenting görs, säger Sarah Britz som är chefredaktör på Faktum till Arbetaren.

Det nya specialnumret, Faktum Kids, lanserades i slutet av förra veckan och har redan fått mycket uppmärksamhet. Bland annat genom en manifestation på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg under fredagseftermiddagen.

Utsattheten har fått nya ansikten.
Lennart Forsberg, socialchef på Stadsmissionen i Göteborg

En av dem som dagligen möter barn som lever i hemlöshet är Lennart Forsberg som är socialchef på Stadsmissionen i Göteborg. Han beskriver läget som allvarligt och förklarar att barn med vårdnadshavare utan fast bostad ständigt tvingas leva i en otrygg vardag.

– Vi måste börja förändra bilden av hemlöshet. Utsattheten har fått nya ansikten. I dag möter vi exempelvis ofta en ensam mamma med ett barn på armen som faktiskt inte har någonstans att sova. De här människorna hamnar i tillfälliga, ofta dåliga, boenden under former som inte är de bästa, säger Lennart Forsberg.

Barn i hemlöshet tvingas i dag bo i campingstugor eller på jourboenden. Något som ofta får stor påverkan.

– Otryggheten sätter sig. Tidigare har hemlöshet varit förknippad med ensamstående män med social problematik. I dag kan det räcka med att det enda problemet är att du är fattig. Det påverkar såklart barn att bo i tillfälliga och ofta små boenden, säger Malin Lernfelt som är kommunikatör på stadsmissionen i Göteborg.

Enligt Kronofogdemyndigheten har antalet barnfamiljer som vräks ökat det senaste året. Bara under årets första sex månader vräktes 124 familjer och sammanlagt 231 barn tvingades uppleva att föräldrarnas bostadskontrakt revs.

Det måste byggas bra och billiga lägenheter.
Sarah Britz, chefredaktör på Faktum

Men det är inte bara vräkningar som gör att barn hamnar i hemlöshet. Många nyanlända familjer som exempelvis saknar fast inkomst kommer aldrig in på bostadsmarknaden.

– Hemlöshet slår undan fötterna på barn och gör att skolan, om den fungerar, blir den enda trygga platsen när man lever i en familj i kris. De kan inte ta hem kompisar, har svårt att komma undan för att göra läxor, inte bjuda på kalas och måste ofta byta skola på grund av att de hela tiden flyttas runt, säger Sarah Britz på Faktum.

Vad behövs göras för att komma till rätta med det här?

– Här och nu-lösningar måste till. De lägenheter som byggs idag med hyror på 13 000 är ohållbart. Det måste byggas bra och billiga lägenheter och det här är en nationell fråga, det kan inte vara upp till varje enskild kommun att fixa det här, säger Sarah Britz.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga