Utrikes #80/2018

Massiv demonstration mot rasism i Berlin

Tre demonstranter pausar under den stora tyska demonstrationen den 13 oktober. Texterna på plakaten kan översättas till "Hat är inte en åsikt" och "Rasism är inget alternativ". Foto: Markus Schreiber/TT

Över 150 000 personer tågade i protest mot det högerradikala Alternativ för Tyskland, AfD, i Berlin under lördagen. Det var en av de största manifestationer för ett öppet samhälle och mot rasism som genomförts i Tyskland på senare år.

Demonstrationen gick under parollerna ”odelbar” och ”enade mot rasismen” som ett svar på de senaste månadernas attacker mot personer med invandrarbakgrund i flera städer runt om i de östra delarna av landet. Men det var också en uttalad protest mot det högerradikala partiet Alternativ för Tyskland, AfD, och ett ställningstagande för ett öppet samhälle.

Amnesty, som var en av organisationerna bakom demonstrationen, uppskattar att antalet deltagare låg på mellan 150 000 och 240 000 personer.

Det rasistiska AfD beskrivs, trots demonstrationen i Berlin, som en av helgens stora vinnare. Detta efter att partiet för första gången lyckades ta sig in i Bayerns delstatsparlament med elva procent av rösterna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga