Utrikes #80/2018

Högerextrem favorit i Brasiliens val

Presidentkandidaten Jair Bolsonaro under en presskonferens den 10 oktober. I slutet av månaden hålls valet mellan Bolsonaro och Fernando Haddad. Foto: Leo Correa/TT

Brasilien går mot en andra omgång i presidentvalet med högerextrema Jair Bolsonaro i täten. "Om han vann skulle det bli förödande för Brasilien och de fackliga organisationerna", säger Mikael Nilsson på LO:s internationella enhet.

Det pågående presidentvalet i Brasilien har visat sig bli en riktig rysare. Första valomgången i början av månaden blev en stor framgång för extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro som tog hem 46 procent av rösterna. Eftersom han inte fick egen majoritet möter han Fernando Haddad, representant för arbetarpartiet PT som kom tvåa med 29 procent, i en andra valomgång den 28 oktober.

I parlamentets underhus blev Jair Bolsonaros parti PSL näst störst efter PT.

Om han vann skulle det bli förödande för Brasilien och de fackliga organisationerna.
Mikael Nilsson, ombudsman på LO:s internationella enhet

Jair Bolsonaros framgångar bådar illa för den brasilianska fackföreningsrörelsen, menar Mikael Nilsson, ombudsman på LO:s internationella enhet.

– Om han vann skulle det bli förödande för Brasilien och de fackliga organisationerna. I alla länder där högerextrema krafter och personer växer fram och får makt pekas fackföreningsrörelsen ut som en av de största fienderna, säger han.

De brasilianska facken har redan en tuff utmaning framför sig sedan den högerledda övergångsregeringen förra året fick igenom en omfattande arbetsmarknadsreform. Den innebär bland annat att fackföreningar, vars verksamheter tidigare finansierats via en särskild skatt, nu måste förlita sig på medlemsavgifter.

– Det bästa är fria, oberoende fackföreningar som finansieras av sina medlemmar. Men facken har inte behövt ha så många medlemmar tidigare, och jag tycker de ska få en rimlig chans att ställa om till ett hållbart system för medlemsavgifter, säger Mikael Nilsson.

Även många kvinnor, afro-brasilianer, hbtq-personer och urfolk oroar sig för Jair Bolsonaros politik. Under hösten har protester mot hans kandidatur framförts både på sociala medier och i demonstrationer under parollen #EleNão, ”Inte han”.

Den före detta militären har gjort sig känd för sina extremt grova och kränkande uttalanden; han ska bland annat ha sagt att han hellre skulle se sin son död än homosexuell och har även sagt att en kvinnlig kongressledamot varit för ful för att förtjäna att bli våldtagen.

Han har också förespråkat tortyr och talat positivt om Brasiliens militärdiktatur som varade mellan 1964 och 1985. Bland hans kampanjförslag ingår att ytterligare militarisera den brasilianska polisen och ge den befogenheter att använda dödligt våld mot knarklangare.

Just nu: Missa inte vårt specialerbjudande för hösten – 4 månader för bara 170 kr; ett helt år för bara 510 kr – klicka på rutan här för att komma till kampanjen

Miljö och klimat riskerar att bli lidande om Jair Bolsonaro vinner presidentvalet. Enligt Climate Home News har han bland annat lovat att Brasilien ska dra sig ur Parisavtalet, att stänga ner landets miljödepartement och att ytterligare öppna upp Amazonas för exploatering.

Vad gäller urfolks rättigheter i dessa områden har han i ett tal sagt att ”minoriteter måste böja sig för majoriteten” och att de måste ”försvinna” om de inte anpassar sig.

Paradoxalt nog menar flera bedömare att den fängslade ex-presidenten Lula da Silva från arbetarpartiet PT hade varit den mest populära kandidaten om en domstol inte hindrat honom från att ställa upp i valet. En antikorruptionslag som infördes under hans presidenttid utestänger nämligen personer dömda för korruption från politiken, men hans anhängare menar att han fängslats av politiska skäl.

Nu står deras förhoppningar till arbetarpartiets Fernando Haddad.

– När jag pratar med mina kollegor i Brasilien är de övertygade om att Lula hade vunnit om han hade ställt upp. Även om många nu röstar på en högerextremist har Lula en sådan stjärnstatus i Brasilien att jag tror att fler hade röstat på honom, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

– Men jag tror det finns starka krafter som vill att Bolsonaro ska vinna och att arbetarklassen lydigt ska stå med kepsen i handen som vanligt.

Arbetarpartiets kandidat till presidentposten Fernando Haddad.
Arbetarpartiets kandidat till presidentposten Fernando Haddad. Foto: Andre Penner/TT
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga