Kultur #80/2018

Alternativt Nobelpris till Maryse Condé

Maryse Condé är verksam i Paris och är med på länk vid tillkännagivandet på Stockholm stadsbibliotek. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den guadeloupiska författaren Maryse Condé tilldelas Den nya akademins litteraturpris 2018. Detta tillkännagavs i helgen efter att en jury av bibliotekarier röstat fram henne bland fyra finalister.

Maryse Condé har länge varit med i diskussionerna om vem ska få Svenska Akademins Nobelpris i litteratur. När nu det nya priset delas ut av en alternativt ihopsatt akademi, tilldelas hon det med motiveringar som ”en stor berättare som beskriver kolonialismens härjningar och postkolonialismens kaos med ett språk som är precist och överväldigande”.

Den nya akademin är en ideell förening som bildades under våren efter kaoset i den svenska akademin på initiativ av bland annat författaren och journalisten Alexandra Pascalidou. Till litteraturpriset valdes fyra finalister ut av en jury bestående av en lång rad svenska bibliotekarier.

Låt mig dela det med min familj, mina vänner och framförallt människorna i Guadeloup.
Maryse Condé, författare och vinnare av Den nya akademiens litteraturpris 

Priset tillkännagavs sedan under en ceremoni vid stadsbiblioteket i Stockholm i helgen och den 9 december är det dags för prisutdelning.

– Jag är väldigt glad och stolt över det här priset, men låt mig dela det med min familj, mina vänner och framförallt människorna i Guadeloupe, säger Maryse Condé i en videohälsning.

Maryse Condé har skrivit flera prisbelönta och hyllade romaner genom åren. Bland hennes mest framstående verk märks Färden genom mangroven, Tills vattnet stiger och Livet utan masker.

Hon har även undervisat vid avdelningen för franskspråkig karibisk litteratur vid Columbia University i New York.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga