Inrikes #78/2018

Kritik mot topsning av arbetssökande

Olofström har bytt metod från urinprov till en obligatorisk topsning för den som söker jobb i kommunen. Foto: Marcus Andrae/TT

Alla som söker jobb hos Olofströms kommun i Blekinge topsas för droger vid den första anställningsintervjun. Otroligt olämpligt, säger LO-TCO Rättsskydd. Kommunen menar att det frivilligt att söka jobb hos dem.

Redan 2013 fick Olofströms kommun kritik när urinprov infördes vid nyanställning av personal. Nu byter man metod och drogtestar alla som kallas till intervju genom topsning, oavsett jobb. Beslutet rör återigen upp starka känslor och har väckt starka reaktioner – även om drogtestet är helt lagligt.

Skälet till drogtesterna är att processen med nyrekryteringar ska gå smidigare, menar kommunen. På så sätt hoppas de kunna undvika anställda med drogproblem. Tidigare har kommunen drogtestat de arbetssökande genom ett urinprov på företagshälsovården.

Personalchefen Johanna Spånér menar att det är ett frivilligt val att söka jobb hos kommunen.

– Ett av kriterierna för att arbeta hos oss är att testet ska vara negativt. Vi har med det i våra annonser. Vi ansvarar ju för att bedriva en säker verksamhet för våra medarbetare och dem vi bedriver verksamhet för. Det är vårt främsta fokus.

Det liknar vilda västern.
Susanne Lundberg, enhetschef på avdelningen för arbetsrätt på LO-TCO Rättsskydd

Men från fackligt håll är kritiken hård.

– Det liknar vilda västern. Arbetsgivaren får göra precis vad som helst, och för den arbetssökande som tycker att det här är integritetskränkande och inte låter sig topsas är ju loppet för att få en anställning kört, säger Susanne Lundberg som är enhetschef på avdelningen för arbetsrätt på LO-TCO Rättsskydd till Arbetaren.

Att drogtesta anställda och arbetssökande har blivit vanligare de senaste åren. På LO-TCO Rättsskydd har man länge förespråkat att det behövs en lagstiftning som reglerar när och hur en arbetsgivare får vidta integritetskränkande kontroller.

– Problemet är att det inte finns någon lag kring regler om den personliga integriteten. Det är otroligt olämpligt och uppseendeväckande att kommuner gör detta, säger Susanne Lundberg.

Varför är det så olämpligt?

– Det handlar som sagt om den personliga integriteten. Vad ska de göra med informationen de får fram. Genom topsning kan du ju få ut så mycket mer än bara droger. Jag tycker att arbetsgivarna måste ha mycket goda skäl för att få göra så här.

Enligt Johanna Spånér började Olofströms kommun med drogtester vid nyanställning i samband med att man antog en ny alkohol- och drogpolicy 2013.

– Det handlar inte om att det funnits något särskilt problem med detta, utan om att få ett helhetsgrepp kring alkohol och droger på kommunen.

Hon tycker också det är viktigt att skilja på förfarandet vid nyanställningar och hur kommunen hanterar problem med alkohol och droger bland redan anställda.

– Det här är något vi bara tillämpar vid nyanställningar, sedan har vi ett vanligt rehabiliteringsprogram och riktlinjer för hur vi agerar om någon redan är anställd. Vi jobbar mycket med hälsofrämjande åtgärder i kommunen och det är viktigt att särskilja de här sakerna från varandra.

Det skapar en otrygg miljö.
Andreas Hedström, opinionsansvarig på Brukarföreningen Stockholm

Brukarföreningen organiserar människor som använder narkotika och verkar bland annat för frivillighet i vård och rehabilitering. Andreas Hedström, opinionsansvarig på Brukarföreningen Stockholm, är kritisk mot Olofströms kommuns drogtester av nyanställda och menar att topsning inte är en tillförlitlig metod.

Enligt kommunen är detta bland annat en fråga om arbetsmiljö. Vad tänker du om det?

– Vi är principiellt emot prov som inte har en behjälplig funktion för människan. Det skapar en otrygg miljö. Vi vill se lite mer omtänksamhet i stället för misstänksamhet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga