Inrikes #78/2018

Facket kräver ersättning till fler tåganställda

Även Upptågets personal kommer kräva ob-ersättning för tjänstgöringsfri arbetstid, något som plockades bort på Upptåget 2015. Foto: Annika af Klercker/TT

Efter en dom i Arbetsdomstolen förra veckan fick arbetare vid Öresundstågen åter rätt till ob-ersättning. Nu kräver facket samma rätt för medlemmar vid de regionala tåglinjerna Krösa nord och Upptåget.

Som Arbetaren rapporterade förra veckan kommer Seko-anslutna lokförare och tågvärdar på Transdev Öresundståg få ob-ersättning för tjänstgöringsfri arbetstid, efter en dom i Arbetsdomstolen, AD. Nu kräver facket att samma ersättning ska gälla även för anställda vid Transdevs regionala linjer, Krösa nord och Upptåget, rapporterar Sekotidningen.

Rätten till ob-ersättning för tjänstgöringsfri arbetstid, till exempel vid tågbyten, försvann från Transdev Öresundståg 2015. Men enligt den nya domen ska anställda från och med den 1 september ha rätt till ersättning för all arbetstid, förutom för en timmes obetald rast och övernattning mellan klockan 22 och 06. Dessutom gäller domen retroaktivt till 2015.

Enligt Mats Andersson, klubbordföranden för Sekos klubb vid Krösa Nord, försvann ob-ersättningen även där 2015. Därför ska facket kräva att AD:s dom tillämpas också för Seko-anslutna vid den regionala linjen.

– Ja det ska vi göra, sen får vi se vad det blir för resultat, säger han till Sekotidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga