Utrikes #78/2018

Amazon varnar sina chefer för facket

Amerikanska Amazon är det näst största detaljhandelföretaget på internet i världen, efter Alibaba Group, sett till totala intäkter. På bilden levereras beställningar från Amazon i Pittsburgh, USA. Foto: Gene J. Puskar/TT

Amerikanska Amazon lär sina chefer att kringgå arbetsmarknadslagar och upptäcka varningstecken på begynnande facklig organisering. Det visar en näthandelsjättens utbildningsvideo som läckt till The Guardian och tekniksajten Gizmodo.

”Amazons kunder, aktieägare och framför allt våra kollegor tjänar inte på facket.” Det säger den tecknade berättaren i nätjättens instruktionsvideo.

Videon som läckt till brittiska The Guardian efter att först ha citerats av webbsajten Gizmodo, riktar sig till koncernens chefer. Varken sajten eller tidningen publicerar själva video med hänvisning till nödvändigheten att skydda sina källor, men citerar båda ur den.

”Vår affärsmodell bygger på snabbhet, innovation och en kundbesatthet – saker som generellt inte förknippas med facket. Tappar vi fokus på dessa kritiska områden riskerar vi allas jobb: ditt, mitt och våra medarbetares”, säger berättaren i gul reflexväst, enligt Gizmodo.

Enligt The Guardian fortsätter företaget att varna för farorna med fackligt inflytande på arbetsplatsen. I ett säger en tecknad karaktär att bilföretaget General Motors konkurs mycket väl kan vara ett resultat av facklig organisering inom företaget.

En annan karaktär förklarar:

”Att ha ett fack inom företaget gör det svårt hänga med i konkurrensen” och fortsätter: ”De delar inte våra värderingar”, återger The Guardian.

I videon ska även företaget lära ut hur cheferna ska känna igen tidiga ”varningstecken” på att de anställda börjar organisera sig i facket. Ett av dessa ska vara att anställda inte går hem omedelbart när deras skift är över, ett annat är att cheferna snappar upp typiska ”fackföreningsord” som ”levnadslön”, ”anställningskontrakt” och ”representation”.

Vidare ges, enligt tidningen, handfasta tips om hur arbetsmarknadslagar kan kringgås och hur cheferna ska kunna förmå de anställda att inte organisera sig utan att begå ett brott.

”Undvik att ge ultimatum, tala istället om möjligheter”, citerar tidningen ur videon.

Den 45-minuter långa videon ska, enligt både Gizmodo och The Guardian, ha för två veckor sedan, mailats till chefer på Amazon-ägda livsmedelskedjan Whole Foods i USA, som en reaktion på ett växande missnöje bland de anställda. Amazon som, trots att de är landets näst största arbetsköpare har hittills lyckats hålla facket borta och ”de verktyg som behövs för framgång när det gäller facklig organisering” presenteras i videon.

De sade till oss att de förväntade sig av oss Teamchefer att vi rättade oss i ledet och följde företagets antifackliga linje.
Anonym chef på Amazonägda Whole Foods till The Guardian

Men alla chefer inom Whole Foods tycks inte ha blivit övertygade av Amazons fackfientliga budskap. En av dem, som själv säger sig ha deltagit i möten och utbildningsträffar på företaget, talar anonymt ut i The Guardian.

– De sade till oss att de förväntade sig av oss Teamchefer att vi rättade oss i ledet och följde företagets antifackliga linje, säger hen till tidningen och fortsätter:

– De sade att facken var bra vid förra sekelskiftet, men inte var nödvändiga längre eftersom regeringen nu stiftat arbetsmarknadslagar.

Sajten Gizmodo som först publicerade säger sig ha bett Amazon om en kommentar, något som inte hörsammats. Men i ett skriftligt uttalande till The Guardian förnekar nätjätten inte videons existens eller tema, men säger att Gizmodo plockat uttalanden ur sitt sammanhang. Återgivningen ”speglar inte vår inställning till hur vi skapar karriärsmöjligheter för våra anställda”, skriver de, samt även:

”Vi är perplexa över varför Gizmodo ger sig på ett företag som vill hantera sina anställda på ett bättre sätt, utbilda hundratals chefer att upprätthålla en öppen och direkt dialog med kollegor och skapa kanaler för att driva på innovation, för våra kunders skull, i en omtänksam och inkluderande atmosfär”, skriver Amazon till The Guardian.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp