Utrikes #78/2018

Äktenskapsomröstning i Rumänien ogiltig

Samkönade äktenskap och partnerskap är otillåtna enligt rumänsk lag men konstitutionen, som konservativa krafter velat ändra med folkomröstningen, innehåller möjlighet till en lagändring i framtiden. Bild från Bukarest på omröstningsdagen. Foto: Andreea Alexandru/TT

Konservativa krafter i Rumänien ville se en ny konstitution som hindrar att samkönade äktenskap blir lagliga i framtiden. Men i helgens folkomröstning var valdeltagandet för lågt och landet behåller därmed en könsneutrala formulering. Samtidigt är samkönade äktenskap och partnerskap otillåtna i landet i dag.

Helgens folkomröstning blev en flopp för den rumänska regeringen. Bara 20 procent av befolkningen dök upp vid valurnorna för att rösta om hur äktenskap definieras i landets konstitution.

Konservativa krafter har velat ändra den nuvarande könsneutrala formuleringen till att äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna och folkomröstningen har påhejats av det socialdemokratiska regeringspartiet, rapporterar BBC. Men valdeltagandet låg långt under de 30 procent som krävdes för en giltig folkomröstning, trots att valdagarna utökades från en till två stycken.

Samkönade äktenskap och partnerskap är otillåtna enligt rumänsk lag, men konstitutionen öppnar upp för möjligheten till en lagändring i framtiden. Redan 2016 samlade en konservativ grupp in tre miljoner namnunderskrifter för en folkomröstning om konstitutionen, men det var först i år som den blev verklighet.

Flera bedömare menar att den rumänska regeringen, som de senaste åren kritiserats hårt för korruption så väl som för inskränkningar i rättssystemet, med folkomröstningen försökt flytta fokus från sina egna tillkortakommanden, skriver The New York Times.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga