Inrikes #76/2018

Umeå kommun betalar skadestånd till facket

Kommunen betalar ett skadestånd på 12 000 kronor till Kommunal, efter att fackets förtroendevalda nekats tillträde till en arbetsplatsträff på en fritidsgård. Foto: Fredrik Sandberg

Umeå kommun ska betala skadestånd till facket efter att en fackligt förtroendevald portats från en arbetsplatsträff. Händelsen dokumenterades med en inspelning där chefen bland annat säger ”Då får jag väl bryta mot lagen”.

Det var i slutet av september förra året som en fackligt förtroendevald från Kommunal nekades att delta på ett arbetsplatsmöte på en fritidsgård i Umeå. Kvinnan hade ombetts att vara med på mötet av sina kollegor, men när hon dök upp vägrade den ansvariga enhetschefen släppa in henne.

På en inspelning som gjordes av den förtroendevalda kvinnan hörs hur enhetschefen Dan Vähä säger ”Jag vägrar dig tillträde till lokalen” och ”Då får jag väl bryta mot lagen”. Till SVT, som kommit över inspelningen, säger kvinnan att de anställda som ifrågasatt arbetsvillkoren på fritidsgården själva stämplats som  arbetsmiljöproblem.

Kommunens förhandlingschef Stefan Larsson säger till SVT Västerbotten att beslutet att porta Kommunals förtroendevalda på arbetsplatsen grundade sig i en tidigare konflikt. Umeå kommun medger att de handlat fel och har betalat 12 000 kronor i skadestånd till facket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga