Inrikes #76/2018

Rättegång efter dödsolycka inledd

Åklagaren hävdar att SSAB under lång tid var medvetna om risken för just klämolyckor utan att problemen åtgärdades. Foto: Gustav Sjöholm/TT

I tisdags inleddes rättegången om arbetsplatsolyckan vid SSAB i Luleå där en 55-årig man klämdes till döds. Olyckan skedde för snart två och ett halvt år sedan, och åtalet gäller arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Det var den 27 april 2016 som en 55-årig man klämdes till döds mellan en travers och en serviceplattform vid SSAB Emea i Luleå. Dödsolyckan var den femte på lika många år inne på företagets område. Facket hade länge påtalat brister i säkerheten på arbetsplatsen.

Åtalet gäller arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Åklagaren Christer B Jarlås hävdar att SSAB under lång tid var medvetna om risken för just klämolyckor utan att problemen åtgärdades.

I åtalet skriver Christer B Jarlås bland annat att företaget ”under en följd av åt mottagit tio olika besiktningsintyg avseende traversen” och att samtliga tagit upp just klämrisken.

Åklagaren menar också att 55-åringen inte skulle ha klämts ihjäl om serviceplattformen demonterats. Han yrkar därför på ett skadestånd på minst tre miljoner kronor för företaget.

Rättegången påbörjades i tisdags och väntas hålla på fram till och med fredag.

Läs mer om den pågående rättegången i fredagens nummer av Arbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga