Utrikes #76/2018

Palestinsk storstrejk mot nationalstatslag

En man framför rader av stängda butiker i Nablus på Västbanken under generalstrejken den första oktober. Foto: Majdi Mohammed

Palestinier i de ockuperade områdena Västbanken och Gaza genomförde under måndagen en generalstrejk. Anledningen är den nya nationalstatslagen. Lagen slår fast att Israel är en judisk stat, och diskriminerar den stora palestinska befolkningen och andra minoriteter i landet.

Skolor och affärer i de ockuperade områdena hölls på måndagen stängda när tiotusentals palestinier strejkade mot en ny israelisk lag. Den så kallade nationalstatslagen klubbades igenom i juli och fastslår att landet är en judisk stat. Den har fått många i både Israel och omvärlden att reagera starkt. Lagen kallas djupt rasistisk och diskriminerande.

– Att strejka är det minsta vi kan göra för vårt folk, även om det kanske inte löser någonting, säger en palestinsk man till nyhetsbyrån Reuters.

Minoriteter i landet, med den palestinska befolkningen i täten, har protesterat och menar att de nu diskrimineras öppet av staten. Men premiärminister Benjamin Netanyahu försvarar lagen.

Även den judiska diasporan i exempelvis USA har reagerat starkt.
Anders Persson, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet

Anders Persson är doktor i statsvetenskap med fokus på Israel och Palestina vid Lunds universitet och han säger till Arbetaren att lagen är extremt omtvistad.

– Det är fortfarande oklart vad den kommer att leda till, men det har redan rört upp starka känslor både inom och utanför Israel. Även den judiska diasporan i exempelvis USA har reagerat starkt, säger Anders Persson.

Anders Persson.
Anders Persson. Foto: Lunds universitet

Han menar att lagen sänder ut en signal till Israels minoriteter att de inte är fullvärdiga medborgare. Palestinier utgör exempelvis en femtedel av landets befolkning, och där har känslorna varit extra starka de senaste månaderna.

– Även om det fortfarande är en stor fråga hur lagen kommer att tolkas så ligger Israel allt sämre till i de så kallade internationella demokrati-index som brukar rankas på internationell nivå. Landet är inte längre en liberal demokrati och inte heller Mellanösterns enda demokrati, Tunisien rankas numer högre, säger Anders Persson.

Han säger också att valet nästa år närmar sig och att de nationalistiska strömningarna i landet blir allt starkare.

Måndagens strejk i de ockuperade Västbanken och Gaza gick lugnt till och många av de personer Reuters talade med var tveksamma till om aktionen skulle ge någon effekt.

– Det här gör ingen skillnad. För att något ska hända behöver vi vapen, sade exempelvis en slaktare från Gaza till Reuters.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga