[BOK] Under belägring
Marianne Lindberg De Geer
Brombergs bokförlag, 2018
Att vara flicka och bli kvinna under 1950- och 60-tal var att förhålla sig till väldigt många olika regler. Hon befinner sig mellan hemmafruidealet, med ansvar (utan makt) för hem, barn, försörjande makes bekvämlighet och familjens sociala förpliktelser, och en snabbt framrusande framtid som lovade personlig frihet vad gäller studier, yrkesval och reproduktion.
Det gällde att snabbt försöka träffa val som kunde få stora konsekvenser eftersom en kvinnas möjligheter fortfarande hängde intimt samman med hennes förmåga att ”uppföra sig”. Flera självbiografiska böcker som behandlar perioden har blivit storsäljare under de senaste åren, med Agneta Pleijels Spådomen: En flickas memoarer (2015) och Doften av en man (2017) som exempel.
Ett annat är Marianne Lindberg De Geers På drift, där hon behandlar en barndoms- och tonårstid utan skyddsnät. I fortsättningen Under belägring fortsätter de krävande balanskonsterna mellan det dåliga samvetet, ångesten och sökandet efter meningsfullhet och lust.
Samtidigt som hon utvecklas till överläkarens assistent får hon kämpa emot hans förförelsekonster.
”Mona” har gemensam vårdnad om sonen Daniel och försörjer sig som mentalskötare på ”Femman”, en vårdavdelning för unga, i Göteborg. Under 1970-talet växte intresset för alternativa vårdformer, hierarkier skulle slås sönder, och gränsen mellan personal och patienter kunde svaja.
Beskrivningen av en vårdinrättning där patienter och ung personal grillade varandra i stenhård ”gruppterapi”, där en ung och ny människa snabbt kunde få experimentell makt över unga patienter med tunga sjukdomsbilder, och att det förekom gränsöverskridande med till exempel sex mellan patient och vårdare är chockerande att läsa, men förekom verkligen utan att egentligen få större konsekvenser (utom för de utsatta patienterna förstås). Det är en vårdperiod som inte beskrivits särskilt mycket och bokens starkaste tema.
I själva verket var det som så ofta en ofta sträng och dogmatisk tid där det gällde att tänka sig noga för att passa in.
Mona skäms till att börja med över sin egen ångest och både hukar och växer under den karismatiske överläkaren C:s fantasifulla regim. Samtidigt som hon utvecklas till överläkarens assistent får hon kämpa emot hans förförelsekonster. Lite hjälper det att hon har träffat rocksångaren Johnny, de utvecklar ett passionerat kärleksliv med starka inslag av Mona som vårdare och ställföreträdande mamma.
Till viss del är Under belägring en självbiografisk skildring, men den är en roman i egen rätt, som skildrar en tid då mycket kastades över ända och skulle byggas upp med nya och frihetliga förtecken. Som kvinna fanns det mycket att vinna – om man verkligen hade släppts in i ledargarnityren på jobbet, i de fria grupperna, i kärleksrelationerna, och haft självförtroendet.
I själva verket var det som så ofta en ofta sträng och dogmatisk tid där det gällde att tänka sig noga för för att passa in. Den delen analyserar inte Lindberg De Geer ur ett strukturellt perspektiv, vilket inte är en nackdel. Skildringen rakt ur den osäkra men kämpande Monas känslor mitt i paradigmskiftet ger en närvaro som är drabbande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr