Inrikes #75/2018

”Nytänk” för att komma åt löneskillnaderna

"Kvinnor tillhör ju oftast lågavlönade yrkesgrupper och därför vill vi se krontalsnivå i stället för procentnivå", säger Kristoffer Arvidsson Thonöng, projektledare för 6F:s lönebildningsprojekt. Foto: Henrik Montgomery/TT

För att komma till rätta med löneklyftorna mellan män och kvinnor i Skandinavien krävs nya lönebildningsmodeller. Det går inte längre att den mansdominerade industrin sätter det så kallade märket. Det menar åtminstone två norska forskare i en ny facklig rapport.

Fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko, de så kallade 6F-facken, släpper i dagarna en ny rapport kring lönebildningen i de skandinaviska länderna. Bakom rapporten står de norska forskarna Kristin Alsos och Kristine Nergaard från den Oslo-baserade fackliga stiftelsen Fafo.

Forskarna beskriver hur både Sverige, Danmark och Norge har en liknande lönebildningsmodell där industrin alltid förhandlar först och sätter det så kallade märket inför varje ny avtalsrörelse. Detta gör att kvinnodominerade och andra lågavlönade branscher hamnar efter, trots åtskilliga försök att rätta till problemen.

Kristin Alsos och Kristine Nergaard menar att det behövs nytänk i löneförhandlingarna om skillnaderna ska minska. De får medhåll av Kristoffer Arvidsson Thonöng som är projektledare för det fackliga samarbetsorganet 6F:s lönebildningsprojekt.

– Vi menar att när märket sätter lönerna i procent i stället för i kronor så blir det ett slags status quo i löneutjämningen. Kvinnor tillhör ju oftast lågavlönade yrkesgrupper och därför vill vi se krontalsnivå i stället för procentnivå. Det finns säkert andra vägar att komma till rätta med problemet också, men vi inom 6F har alltid förespråkat låglönesatsningar, säger Kristoffer Arvidsson Thonöng till Arbetaren.

Även Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, menar att det behövs nytänk för att nå mer jämställda löner.

– I de skandinaviska lönebildningsmodellerna där industrin går före och sätter lönemärket för resten av arbetsmarknaden finns en inneboende mekanism som försvårar detta. För att minska framtida spänningar på arbetsmarknaden krävs att parterna gemensamt hittar vägar framåt, säger Mikael Johansson i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.