Inrikes #74/2018

Undersköterskor inom äldrevården har fått nog

”Äldrevårdsupproret” kräver bland annat totalstopp för nedskärningar inom äldreomsorgen, mer personal och ett långsiktigt arbete för att behålla och utbilda vikarier. De mobiliserar nu både i sociala medier och på stan i Luleå. Skärmdump från Facebook: Arbetaren

Orimliga arbetsvillkor, anställda som går på knäna och patienter som far illa. Nu har hemtjänstpersonalen i Luleå fått nog av vad de upplever som en ohållbar arbetssituation. I ett öppet brev kräver de förändring och planerar nu en demonstration utanför kommunhuset, där namnunderskrifter för det så kallade ”Äldrevårdsupproret” kommer att lämnas över till de ansvariga politikerna.

”Vi som arbetar inom äldrevård- och omsorg har fått nog. Nog av att gå sönder av en trasig arbetsmiljö. För många av oss säger kropp och själ ifrån – en efter en går in i väggen och blir långtidssjukskriven. Andra räddar sig genom att lämna arbetet. Kvar blir en ännu mer ohållbar situation för oss, för människorna vi vårdar och för de anhöriga.”

Det skriver 40 undersköterskor och tio vårdbiträden från Luleå i en debattartikel i Norrländska Socialdemokraten.

Samtidigt har lappar satts upp runt om i kommunen som många skrivit under för att visa sitt stöd till de krav som satts upp för att förbättra arbetsmiljön.

– Problemet är att vi inte kan utöva den vård vi är utbildade för att göra. Vi arbetar med patienter som har multisjukdomar och de människorna behöver tid från oss. Jag känner att det vore tjänstefel att inte stå upp för dem, säger Anette Wigren, undersköterska på ett vård- och omsorgsboende i Luleå, till Arbetaren.

Problemet är att vi inte kan utöva den vård vi är utbildade för att göra.

Anette Wigren, undersköterska, Luleå

Hon är en av personerna bakom upproret, och säger att det främst är under morgnar och förmiddagar som det råder personalbrist.

– En dement person måste ges möjlighet att sätta på sig tröjan själv utan att vi är där och stressar. Men med två personer på nio boende så är det för mycket som ska göras och allt ska gå så fort.

Hon får medhåll av kollegan Kicki Omnell, som arbetar som undersköterska på samma boende.

– Vården måste få de pengar som behövs. Det är inte förvaring vi håller på med.

Äldrevårdsupproret kräver bland annat totalstopp för nedskärningar inom äldreomsorgen, mer personal och ett långsiktigt arbete för att behålla och utbilda vikarier. Dessutom vill de anställda ha kortare arbetstid med bibehållen lön för att orka det ofta fysiskt påfrestande arbetet.

Den nuvarande situationen beskrivs som akut och ovärdig för både personal och de äldre som vårdas. Anette Wigren och Kicki Omnell säger att flera anhöriga till de äldre som vårdas i kommunen hört av sig för att ge sitt stöd till de som nu protesterar.

Vi hoppas ju att de lyssnar och ser att det här inte går längre. Förhoppningsvis kan det också sätta igång en våg av protester.

Kicki Omnell, undersköterska, Luleå

Upproret riktar sig inte till cheferna på de olika äldreboendena utan i stället vill de som skrivit under nå de politiker som har budgetansvar i kommunen.

– Vi hoppas ju att de lyssnar och ser att det här inte går längre. Förhoppningsvis kan det också sätta igång en våg av protester, säger Kicki Omnell.

Just nu planeras en demonstration utanför kommunhuset i Luleå den 22 oktober och då hoppas de få allmänhetens stöd för sin sak.

– Jag tror att det kommer att bli lyckat, det är redan väldigt många som hört av sig och sagt att de ska sluta upp.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga