Inrikes #74/2018

Arriva anklagas för villkorsdumpning i Skåne

Tanken från arbetsköparen Arrivas sida är att dagens tågvärdar på Pågatågen ska ersättas med ”kundvärdar”. Enligt fackförbundet Seko kommer lönerna därmed att sänkas med omkring 6 000 kronor i månaden. Foto: Johan Nilsson/TT

Genom att döpa om befintliga tjänster vill transportjätten Arriva sänka lönerna för de anställda vid Pågatågen i Skåne. Det menar åtminstone facket, som säger att de vägrar acceptera villkorsdumpning. På torsdag inleds förhandlingarna med arbetsköparorganisationen Almega Spårföretagen.

Den brittiska transportjätten Arriva har skött spårtrafiken i Region Skåne sedan sommaren 2007. I december kommer ett nytt Arrivabolag att ta över verksamheten på Pågatågen och i samband med det kommer nya tjänster ombord att skapas.

Facket, som menar att det bara handlar om att de befintliga tjänsterna får nya beteckningar, är dock kritiska, och menar att det är fråga om ett sätt för företaget att försöka sänka lönerna.

– De döper bara om befintliga tjänster, säger Thomas Gorin Weijmer, som är Sekos ombudsman för spårtrafiken, till Arbetaren.

De döper bara om befintliga tjänster.

Thomas Gorin Weijmer, Seko-ombudsman för spårtrafiken

Tanken från arbetsköparens sida är att dagens tågvärdar ska ersättas med ”kundvärdar” och enligt Seko kommer lönerna att sänkas med omkring 6 000 kronor i månaden.

Arriva menar dock att kundvärdarna kommer att andra arbetsuppgifter än dagens tågvärdar.

Thomas Gorin Weijmer hävdar i sin tur att företaget tidigare lagt till arbetsuppgifter för personalen utan att lönerna höjts, något som facket då gått med på. Därför, säger han, borde lönerna inte sänkas även om vissa arbetsuppgifter skulle försvinna med bytet av namn på tjänsterna.

Till att börja med är det nyanställd personal som kommer att bli kundvärdar, enligt Arriva. De går då in med en betydligt lägre lön än annan personal ombord. Men majoriteten av dagens tågvärdar kommer med tiden att bytas ut till kundvärdar, enligt Sekotidningen.

Detta har fått facket att gå i taket.

– På torsdag har vi en första central förhandling och då kommer vi att resonera om saken. Vi kommer givetvis att trycka på för att arbetsgivaren ska backa. Om de inte gör det så får vi se vad som händer. Vi har ingen som helst intention att acceptera villkorsdumpning, säger Thomas Gorin Weijmer.

Arbetsköparorganisationen Almegas jurist vid Spårtrafikföretagen, Einar Humlin, säger till Sekotidningen att han inte vill svara på några frågor kring de kommande förhandlingarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga