Utrikes #73/2018

50 flickor till sjukhus efter könsstympning

200 miljoner flickor och kvinnor världen över beräknas vara könsstympade. I stora delar av Afrika är övergreppet utbrett. Här från en demonstration mot könsstympning i Kenya. Foto: Sayyid Azim/TT

Tre döda i Somalia och 50 unga flickor till sjukhus i Burkina Faso. Detta efter att samtliga blivit utsatta för könsstympning de senaste veckorna.

Enligt brittiska BBC rör det sig om fler offer, men alla har ännu inte hittats. Några av flickorna som fallit offer för könsstympning ska vara så unga som fyra år och 50 flickor har förts till sjukhus i huvudstaden Ouagadougou och till regionsjukhuset i Kaya tio mil söderut.

Övergreppen ska ha ägt rum i början av september och några av flickorna lider fortfarande av allvarliga komplikationer. Två kvinnor i 60-årsåldern och ett antal föräldrar till flickorna har gripits och riskerar nu upp till tre års fängelse.

Könsstympning är olagligt i Burkina Faso sedan 1996, men enligt Jean-Paul Murunga, som är chef för människorättsorganisationen Equality New, är det fortfarande vanligt. Övergreppen utförs dessutom på flickor i allt lägre åldrar. Enligt BBC har tre fjärdedelar av alla flickor och kvinnor i landet utsatts för könsstympning trots att en övervägande majoritet av befolkningen stödjer lagen om förbud

Samtidigt rapporterar den brittiska tidningen The Guardian om att tre unga flickor nyligen avlidit inom loppet av en vecka sedan de könsstympats i den självstyrande somaliska regionen Puntland.

Könsstympning är, enligt RFSU, vanligt i delar av Afrika och Asien och totalt beräknas omkring 200 miljoner kvinnor världen över vara könsstympade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga