Kommentar #72/2018

Miljoner afghaner kan tvingas fly efter torka

Herat, Afghanistan. De familjer som flytt hit lever under mycket svåra förhållanden i provisoriska läger där de utsätts för stark sol och temperaturer på över 40 grader Celsius. Foto: U.S Embassy Kabul Afghanistan/Wikimedia Commons

Den värsta torkan på många år drabbade två av tre provinser i Afghanistan under sommaren och har ökat utsattheten för många civila som fördrivits på grund av konflikt. Det skriver Enayatullah Azad som arbetar med media, informations- och påverkansarbete vid Norska flyktingrådet, NRC, i denna kommentar.

Över två miljoner människor i Afghanistan kan drabbas av allvarlig matbrist under de kommande månaderna och är i akut behov av humanitär hjälp för att överleva, enligt FN. De västra delarna av landet har drabbats särskilt hårt av torkan och över 60 000 människor har flytt till provinserna Herat och Badghis.

De familjer som gett sig av till Herat lever under eländiga förhållanden i provisoriska läger där de utsätts för stark sol och temperaturer på över 40 grader Celsius. Många familjer får klara sig på en enda måltid om dagen. En del får klara sig på endast bröd och vatten.

Herat har blivit den närmsta tillflyktsorten för omkring 60 000 människor som har tvingats på flykt från sina hem på grund av torkan. Strider har också lett till att många har lämnat sina hem för den relativa säkerheten i provinsen.

Över 1 700 civila dödades i Afghanistan under första halvan av 2018, enligt FN-organet UNAMA. Det är det högsta antalet som rapporterats i jämförelse med samma perioder under det senaste årtiondet. Kombinationen av torka och konflikt har slagit hårt mot många familjer. Bland de mest utsatta finns kvinnor och barn. Många barn visar synliga tecken på undernäring och sjukdomar, bland annat hudsjukdomar och ögoninfektioner till följd av damm och hetta.

Ayesha Halima är ett av tusentals barn som lämnat sitt hem och gett sig av till Herat. Hon står lutad mot en vägg vid ett distributionscenter och väntar tålmodigt på sin nästa måltid när hennes mor rör sig genom den växande folkmassan för att få sin ranson.

Bristen på mat är tydlig i de bleka ansiktena hos barn som Soraya Hawa Gul och Fatima Pari Gul, som har blivit grannar i Herat. De bakar bröd tillsammans i en lerugn under bar himmel. Deras mödrar bakar tio limpor per dag som de sköljer ner med kokt vatten eller te.

– Vi bakar tillsammans eftersom vi delar en säck mjöl. Ingen av oss skulle ha råd med en hel säck själv. Vi har använt alla pengar vi har och vi har lånat pengar från många släktingar, säger Soraya Hawa Gul.

Vi har använt alla pengar vi har och vi har lånat pengar från många släktingar.

Soraya Hawa Gul, barnflykting i Herat

Med tanke på de knappa resurserna har kontantbidragen från EU:s organ för humanitär hjälp, Echo och Norska flyktingrådet blivit en livlina för tiotusentals fattiga hushåll. Trots det snabba stödet som satts in är det brist på dricksvatten, mat och mediciner.

De höga temperaturerna innebär att många i flyktingläger lider av uttorkning, och barn och äldre är särskilt utsatta. Dricksvatten är en bristvara i lägren.

– Vi har inte tillräckligt med vatten att dricka eller för att tvätta oss själva eller våra kläder. Vi lämnade våra hem på grund av brist på vatten och nu är det samma sak här, berättar afghaner på flykt för Norska flyktingrådets personal i Herat.

Med en ökning av diarré, hudsjukdomar och ögoninfektioner är många barn i behov av omfattande vård. Ettåriga Ahmad Mohammed har diarré och en hud- och ögoninflektion. Han bor i ett provisoriskt läger tillsammans med sin familj sedan de blev tvungna att lämna sitt hem i Badghis.

– Det har gått 70 nätter sedan vi anlände. Mina barn och min fru är sjuka och jag har inte pengar för att kunna köpa tillräckligt med mat eller medicin, säger Ahmad Mohammeds far Ziauddin.

Kvinnor som 57-åriga Khanim Gul har drivits på flykt flera gånger. Hon har nu varit tvungen att lämna sin familj i Badghis.

– Det här är inte första gången som vi drabbas av torka. Förra året hade vi nästan ingen mat på bordet. Det här är det femte tältet jag sätter upp – den starka vinden fortsätter att riva sönder det, säger hon.

Mitt i den dagliga kampen för överlevnad riskerar kvinnor och flickor också att utsättas för trakasserier och könsbaserat våld. Avsaknaden av skolor och andra trygga platser där de kan få möjlighet att växa, utbilda sig och leka gör att barn löper större risk att fastna i barnarbete eller att giftas bort tidigt.

Många av de män som tagit sig till Herat försöker ta sig vidare till Iran i jakt på arbete.

Medan nyheter om fredssamtal och bombdåd i Afghanistan får rubriker fortsätter människor som drivits på flykt att känna sig bortglömda av sin regering och av det internationella samfundet. De är i desperat behov av långsiktigt bistånd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga