Utrikes #72/2018

500 byggnadsarbetare gripna i Turkiet

Turkisk polis grep på lördagen arbetare som samlats för att protestera mot villkoren vid byggandet av Istanbuls nya flygplats. Foto: Emrah Gurel/TT

Över 500 turkiska byggnadsarbetare har gripits efter att de protesterat mot arbetsvillkoren i samband med byggandet av Istanbuls nya flygplats. Hittills har 400 personer omkommit i olyckor sedan bygget påbörjades – nu ökar regimens tryck mot de fackliga protesterna.

Istanbuls nya flygplats, som kommer att bli en av världens största, beskrivs som ett prestigeprojekt för den allt mer auktoritäre president Recep Tayyip Erdoğan och hans AKP-parti.

Sedan bygget påbörjades våren 2015 har omkring 400 byggnadsarbetare omkommit i olyckor, enligt oberoende medier i Turkiet. Allvarliga olyckor hör till vardagen och så sent som i fredags utbröt en spontan strejk sedan en bussolycka skadat 17 personer inne på byggarbetsplatsen.

Säkerheten beskrivs som undermålig och byggfacket IYI-SEN har kallat arbetsplatsen för ett slavläger med uteblivna löner och urusla förhållanden.

Det vi ser är att AKP slår hårt mot alla delar av civilsamhället som inte är sanktionerade av partiet.

Ekim Çağlar, statsvetare och Turkietexpert

Statsvetaren och Turkietexperten Ekim Çağlar säger till Arbetaren att den turkiska fackföreningsrörelsen varit under hårt tryck ända sedan Erdoğan kom till makten 2003, men att det blivit allt värre sedan det misslyckade statskuppförsöket för drygt två år sedan.

– Det vi ser är att AKP slår hårt mot alla delar av civilsamhället som inte är sanktionerade av partiet, och de stridbara facken har verkligen fått sin del av kakan. Sedan undantagstillståndet infördes 2016 har flera turkiska fack stängt ned.

På grund av repressionen har den fackliga anslutningsgraden i landet minskat kraftigt. Nya lagar har också gjort det betydligt svårare att organisera sig.

– Läget är väldigt illa och arbetsmiljön på många ställen är direkt livsfarlig, säger Ekim Çağlar.

Siffror från flera fackliga organisationer pekar på att så många som 20 000 personer omkommit i arbetsplatsolyckor de senaste 15 åren och byggbranschen tillhör de mest utsatta i landet.

Strax efter massgripandet i helgen, där säkerhetsstyrkor kallades in för att slå ner protesterna på flygplatsbygget, släpptes 160 arbetare, men hundratals sitter fortfarande fängslade.

Flygplatsen planeras att stå färdig om ungefär en månad. Protesterna tycks inte avta, trots det allt hårdare motståndet från regimen och arbetsköparna.

– Vi väntar oss att protesterna pågår länge, säger Özgür Karabulut, ordförande i en av fackföreningarna på arbetsplatsen, till nyhetsbyrån Reuters.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga