Inrikes #71/2018

Skyddsstopp efter hot och våld mot bussförare

Kommunal vill att bussförarna ska slippa kontrollera passagerarnas biljetter eftersom det innebär arbetsmiljörisker för dem. Foto: Margareta Gustafsson/TT

Kommunal har lagt ett skyddsstopp på biljettkontrollerna vid bussarna i Uddevalla. Detta efter flera fall av hot och våld mot personalen från stökiga resenärer.

Det är tidningen Kommunalarbetaren som rapporterar om hur bussförare i Uddevalla hotas varje dag då de frågar resenärerna om biljetter. Droppen som fick bägaren att rinna över var när det lokala skyddsombudet Bekim Gashi i fredags ännu en gång hotats. Han lade då ett skyddstopp för samtliga bussförare på orten.

– Det var en person som blev väldigt aggressiv när jag frågade efter färdbevis. Jag har varit med om att personer hotat mig och sagt att de vet var jag bor. Rädslan följer med även på fritiden. Det blir bara värre och värre. När jag pratat med kollegor är det många som mår väldigt dåligt av den här situationen, säger Bekom Gashi till Kommunalarbetaren.

Bussarna på orten körs av Uddevalla Omnibuss på uppdrag av Västtrafik. Och det är just mot Omnibuss som skyddsstoppet lagts, då det enligt Arbetsmiljöverket är de som bär arbetsmiljöansvaret.

Facket vill nu att bussförarna fråntas ansvaret för biljettkontrollerna och att arbetsköparna lägger ut den uppgiften på andra, exempelvis på väktare. Något som även Omnibuss ställer sig bakom. Tillsammans ska parterna försöka sätta press på Västtrafik, som än så länge säger nej till kravet.

– Vi ser allvarligt på att bussförare känner sig hotade och otrygga och kommer att göra allt för att hitta en lösning tillsammans med Uddevalla Omnibuss. Men lösningen på problemet kan inte vara att sluta med biljettvisering. Den står för hälften av våra intäkter, säger Jarl Samuelsson, enhetschef på Västtrafik, till Kommunalarbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga