Inrikes #71/2018

Facket reagerar på hur MTR hyr in personal

De flesta av MTR:s städare på Stockholmspendeln går på deltidskontrakt – ändå har arbetsköparen hyrt in personal. Foto: Tomas Oneborg/TT

Tågjätten MTR har använt sig av inhyrd personal trots att många anställda städare på Stockholmspendeln går på visstid eller deltid. Men trots att företaget nu erbjudit den inhyrda personalen fast anställning är facket fortfarande upprörda då de menar att mycket fortfarande är oklart kring personalbeläggningen.

Det var i våras som MTR tog över städningen av pendeltågen i Stockholm. All personal som ville fick följa med vid övergången och många anställda hade då visstids- eller deltidskontrakt. I somras började dock inhyrd personal att dyka upp vid bland annat klottersaneringen, något som fick facket att reagera.

Enligt källor till Sekotidningen ska den inhyrda personalen saknat rätt utbildning, och många anställda oroades över situationen.

– Tåg som inte sanerats från kemikalier riskerar att skadas, säger en person, som vill vara anonym, till tidningen.

Bara dagar efter Sekotidningens rapportering erbjöds dock den inhyrda personalen fast anställning.

MTR-pendelns vd Henrik Dahlin medger att företaget avvänt sig av inhyrd personal under sommaren och säger att de handlade om att lösa schemaläggningen under semestertiderna. Han förklarar också att han inte känner till uppgifterna om att några av de inhyrda skulle ha saknat rätt utbildning.

Den lokala Sekoklubben på Stockholmspendeln säger att de inte har några problem med att företaget använder sig av inhyrd personaln fram tills dess att de är fullbelagda. Något ordföranden för Sekos pendelklubb, Marta Aguirre, menar kan dröja ytterligare några månader.

– Det vi kräver är dock att de går under LO:s bemanningsavtal, i dag vet vi inte vilka företag många inhyrda kommer ifrån, säger Marta Aguirre till Arbetaren.

Ytterligare kritik från facket har riktats mot MTR. Det gäller den städchef som företaget tagit in. Han äger ett eget städbolag som hyr ut personal till just MTR.

– Det är väldigt olämpligt, och jag kan inte se det på något annat sätt än att det är en jävsituation, säger Marta Aguirre.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga