Inrikes #71/2018

Facket lägger locket på kring kaos på Dramaten

Personalflykt på grund av utbrett missnöje med ledningen kan få höstens repertoar på Dramaten att skaka. Foto: Anders Wiklund/TT

Personalflykt, dålig arbetsmiljö, kritiserat ledarskap och extrainkallade fackmöten. Situationen på anrika Dramaten i Stockholm är kaotisk just nu.

De omfattande problemen på Sveriges nationalscen, Kungliga Dramatiska Teatern, ska enligt flera anonyma källor som Dagens Nyheter pratat med bottna i dålig arbetsmiljö och ett utbrett missnöje med ledningen.

Värst drabbade är den administrativa personalen och de som arbetar med kommunikation och marknadsföring. På dessa avdelningar har flera personer sagt upp sig den senaste tiden.

Facket har på grund av den rådande situationen kallat till extrainsatt krismöte i veckan, men vad som sades vill de inte berätta.

– Vi kommer att komma med ett enat uttalande i frågan, mer vill jag inte säga till dig just nu, säger Mia Hertler, Teaterförbundets skyddsombud på Dramaten, till Arbetaren.

Enligt källor inifrån Dramaten som pratat med Dagens Nyheter är personalflykten och situationen på teatern så pass allvarlig att arbetet med höstens uppsättningar riskerar att påverkas.

Trots det lägger alltså facket locket på.

– Jag har ingenting att säga, det där sköter de själva på Dramaten, säger Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon till Arbetaren.

Men situationen verkar allvarlig, och ni är alltså inte inkopplade?

– Jag har ju ingenting att säga, sade jag ju.

Flera av dem som sagt upp sig har haft höga positioner på Dramaten, och teatern söker just nu efter fyra nya chefer på olika positioner.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga