Utrikes #69/2018

FN-chefen vill utreda saudiska bombningar

Daniel Balson vid Amnesty International säger tatt USA och dess allierade i Väst måste upphöra med sina vapenförsäljningar till Saudiarabien, eftersom dessa vapen förorsakar så många civilas död i Jemen. Bilden är från en av Amnestys protester i London 2016. Foto: Alastair Grant/TT

Saudiarabien bör utredas för sina bombningar av civila mål i det krigsdrabbade Jemen. Det menar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

FN-chefenAntonio Guterres fördömer de fortsatta attackerna mot civila och uppmanar även till en ”oberoende och skyndsam utredning” av några av de senaste bombningarna som genomförts i Jemen. Den saudiledda koalitionens påstådda krigsbrott har även lett till spekulationer om de ansvariga skulle kunna åtalas vid internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Enligt en nyligen publicerad artikel i New York Times har vissa medlemmar i den amerikanska kongressen uppmanat landets militär att klargöra vilken roll USA har i de bombningar som utförs i Jemen, och utreda om dessa kan leda till att amerikanska militärer riskerar att anklagas för krigsbrott.

Antonio Guterres har beskrivit situationen i Jemen som ”världens största humanitära kris”, där tre av fyra invånare i landet är i behov av hjälp. Hittills i år har FN och dess partnerorganisationer nått ut med bistånd till över åtta miljoner människor i landet.

Sedan striderna i Jemen började 2014 har fler än 10 000 människor dödats, varav de flesta civila.

Utsikterna för att några drastiska åtgärder skulle genomföras mot den saudiska koalitionen, eller ens en oberoende FN-utredning tillsättas, är dock små. Detta eftersom tre av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – USA, Storbritannien och Frankrike – sannolikt skulle sätta stopp för detta.

Daniel Balson vid Amnesty International säger tatt USA och dess allierade i Väst måste upphöra med sina vapenförsäljningar till Saudiarabien, eftersom dessa vapen förorsakar så många civilas död i Jemen.

– Detta är inte något antagande, utan ett dokumenterat faktum, säger han.

I slutet av förra året slog Amnesty fast att en USA-tillverkad bomb hade dödat och skadat barn i Sanaa. Rapporter i medier gör också gällande att en bomb som nyligen dödade dussintals barn i Jemen var tillverkad i USA.

– USA måste klargöra för saudiska myndigheter att dödandet av barn är avskyvärt, säger Daniel Balson.

Konfliktens parter måste respektera de internationella humanitära lagarna och de som kan påverka dem måste göra allt de kan för att se till att civila skyddas.
Mark Lowcock, FN:s humanitära chef

Enligt FN:s humanitära chef Mark Lowcock dödades minst 22 jemenitiska barn och 4 kvinnor i ett flygangrepp som genomfördes den 23 augusti medan de befann sig på flykt undan strider i distriktet al-Durayhimi.

– Detta var andra gången på två veckor som ett flygangrepp från den saudiledda koalitionen har orsakat dussintals dödade civila, sade Mark Lowcock.

Han sade sig samtidigt vara ”mycket oroad” över att attackerna utförts i nära anslutning till vårdcentraler och andra viktiga anläggningar och påminde om att människor måste ges möjlighet att fly undan strider för att söka humanitär hjälp.

– Konfliktens parter måste respektera de internationella humanitära lagarna och de som kan påverka dem måste göra allt de kan för att se till att civila skyddas, sade Mark Lowcock.

Konflikten i Jemen bröt ut 2014 efter att Huthirebellerna med stöd från Iran lyckades inta huvudstaden, vilket ledde till att den tidigare regeringen begav sig i exil till Saudiarabien. Striderna började intensifieras året därpå.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga