Kommentar #66/2018

2 000 i tvärfackligt strejkrättsförsvar

Foto: Staffan Lundgren

Strike Back samlade 2 000 engagerade fackliga aktivister till en manifestation för strejkrätten. Det tvärfackliga arrangemanget har sin bakgrund i missnöje med den statliga strejkrättsutredningen och fackens överenskommelse med Svenskt Näringsliv. Rapport från Norra Bantorget i Stockholm.

Lördagen den 25 augusti är en solig dag där känslan av den flyende sommaren dröjer kvar i luften. Mitt på dagen börjar människorna samlas runt stenkolossen på Norra Bantorget i Stockholm, den med ett lätt heroiskt motiv av Hjalmar Branting. Deltagarna ställer sig på grusgångarna och sätter sig i gräset. Flera barnvagnar står vid rabatterna och några plockar fram lite picknick.

– Har vi målarna här? Ja! Några från Norge?

Uppropet inleds från scenen och olika grupper gör sig hörda. Det är dags för manifestationen Strike Back – till strejkrättens försvar. Ovanför trädkronorna syns LO-borgen, och det är dit en hel del av talen kommer vända sig i dag.

Frågan om strejkrätten aktualiserades i maj 2017 när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson under ett besök i Göteborgs hamn sade att hon ville lagstifta om att arbetsmarknadskonflikter ska handla om att ta strid för kollektivavtal, se artikel i Arbetaren. Det var under pågående konflikt mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals. Regeringen tillsatte en utredning.

Den 5 juni 2018, bara timman innan parternas presskonferens, kunde Arbetaren avslöja att de stora fackliga centralorganisationerna gjort en överenskommelse med Svenskt Näringsliv. Samma dag gick Ylva Johansson ut och berömde initiativet och sade att hon bedömde parternas förslag som genomförbart.

Norra Bantorget den 25 augusti 2018. Foto: Anna Morin

Efter överenskommelsen följde protester och debatt. Många av LO-förbundens medlemmar var i chock. Det var människor som varit med på årsmöten och kongressen och tagit beslut om att strida för strejkrätten, det var medlemmar som litat på sin förbundsledning när den lovat att facket skulle vara emot alla typer av inskränkningar. Så sent som i januari konstaterade Arbetaren att en majoritet av TCO-förbunden och samtliga LO-förbund utom IF Metall sade att de var emot en inskränkt strejkrätt.

När sedan stridsåtgärdsutredningen överlämnades till regeringen i juni var redan planeringen av Strike Back igång. ”Vi som arrangerar Strike Back är ett nätverk baserat i Stockholm som längtar efter en tydligare kamp för att värna strejkrätten”, står det på hemsidan för Strike Back, och att de ”välkomnar alla sammanslutningar att delta i diskussionerna om utformandet av aktionerna”.

Bland de 2 000 som samlats på Norra Bantorget är stämningen lugn och allvarlig. Det ropas bifall och klappas i starkt i händerna. Det finns en kämpaglöd som går att ta på. Trots trängseln på grusgångarna hjälper människor varandra, och släpper fram de som vill ta sig fram. Det är så en gemenskap uppstår, ur ett behov av att samlas och protestera. Av att tycka något tillsammans: bevara strejkrätten.

Talarna beskrivs som fackliga gräsrötter, och vissa representerar sin klubb eller avdelning, medan andra företräder sig själva. Det är en diger talarlista med personer som har medlemskap i elva olika LO-förbund, ett TCO-förbund, norska och danska LO, tre fristående fackförbund som är Brandmännens Riksförbund, Hamnarbetarförbundet och SAC Syndikalisterna. Läs mer om vad som sades i talen i artikeln ”Riv överenskommelsen”.

En av talarna var Marta Aguirre från Sekoklubben i tunnelbanan. Foto: Anna Morin

Den tvärfackliga uppslutningen är unik. Inte sedan manifestationen 1999 efter nazisternas mord på Björn Söderberg, facklig barfotaförhandlare från Stockholms LS av SAC Syndikalisterna, har en samling varit så bred. Men då var fler från centralt håll engagerade, på Strike Back kommer trycket underifrån.

Efter nära tre timmar avslutas Strike Back. Några mindre aktioner genomförs, bland annat en vägblockad utanför Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen under en timme, och en samling utanför LO-borgen.

Foto: Anna Morin

Strike Backs presstalespersoner Micke Nordin och Liv Marend uttalar sig i ett pressmeddelande efter dagen.

– Det finns ingen viktigare fråga just nu, än att försvara rätten till fackliga stridsåtgärder eftersom det är den grund som hela arbetarrörelsen vilar på. Det är tragiskt att dem vi måste försvara oss mot är de som är satta att företräda oss i de fackliga centralorganisationerna och det så kallade arbetarpartiet Socialdemokraterna, säger Micke Nordin.

– Vi vill tacka alla deltagare. Den här fackliga enigheten saknar motstycke i modern tid. Vi gräsrötter har visat klart och tydligt att vi inte kommer acceptera inskränkningar i strejkrätten. Det här är bara början, säger Liv Marend.

Under helgen var det över 130 samlingar med polistillstånd i Stockholm. Den dominerande medierapporteringen kom inte att handla om Strike Back på Norra Bantorget. På Vasagatan gick en gruppering efter Strike Back, och där blev en person nedtrampad av en polishäst. TT rapporterade om att ”Strejkdemonstration drabbade samman med polis” vilket fick vidare spridning i flera medier.

Bandrollen framme vid den tillfälliga scenen med texten "LO-toppen har inte medlemmarna med sig - Släng förslaget om inskränkt strejkrätten i papperskorgen". Foto. Anna Morin
Efter Strike Back samlades medlemmar från tretton LO-förbund framför förbundsborgen. Foto: Micke Albers
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar