Utrikes #65/2018

Grenada utsatt efter klimatförändringar

Palm vars rötter släppt efter erosion och kraftiga stormar. Bild från byn Telegraph på Grenada år 2013. Nu är Grenada drabbat av översvämningar. Foto: David McFadden/TT

Grenada drabbades i början av månaden av extrema skyfall med stora översvämningar som följd. Händelsen är ytterligare en påminnelse om hur utsatta små önationer är för klimatförändringarnas effekter.

– Översvämningarna var omfattande och utbredda, berättar Winston Garraway, som är minister vid departementet för klimatfrågor.

Vissa delar förklarades som katastrofområden och i St. David har det kommit rapporter om 60 jordskred till följd av nederbörden. Jordskreden har drabbat vägar i området, som är landets största jordbruksregion. Även flera bostäder ska ha blivit skadade.

– Nationalarenan skadades svårt av översvämningar och det kommer troligtvis att påverka evenemang som var planerade under den närmaste framtiden, säger Winston Garraway.

Skadorna på arenan har bland annat lett till att firandet av en stor karneval har skjutits på framtiden.

Det handlar om ett tydligt exempel på klimatförändringarnas effekter.

Winston Garraway, Grenadas klimatminister 

Winston Garraway menar att den extrema nederbörden ytterligare en gång visar hur sårbar en liten önation som Grenada är.

– Vi har varit tydliga om de effekter som klimatförändringarna ger upphov till och informerat befolkningen om vilka riskreducerande åtgärder som kan göras. Men nu föll det så mycket regn under så kort tid att hela systemet blev överbelastad. Det handlar om ett tydligt exempel på klimatförändringarnas effekter, säger han.

På frågan om landet kan förbereda sig för att hantera liknande händelser svarar Winston Garraway att vissa av effekterna hade kunnat förebyggas – men långt ifrån alla, eftersom vattenmassorna var så stora, på så kort tid.

Kommunikationsminister Gregory Bowen säger att det finns ett akut behov för små önationer att få tillgång till den finansiering som behövs för att hjälpa de privatpersoner som blir drabbade av extrema väderfenomen.

Samtidigt har Shawn Charles vid landets hälsovårdsdepartement uppmanat befolkningen att undvika de vattenmassor som ligger kvar efter skyfallen. Han påpekar att vattnet kan vara förorenat av skräp som spolats med, men också av smittbärande ämnen som kan förorsaka livshotande sjukdomar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga