Teater Smuts med ny pjäs om demokrati

Kultur
Bild från en av teatergruppens tidigare föreställningar, "Teater Smuts startar punkband".
Foto: Johan Wejstål

Teater Smuts sätter upp en ny föreställning. Med Det demokratiska projektet vill ensemblen bjuda in till att undersöka demokratins olika beståndsdelar tillsammans med dem.

[PJÄS] Det demokratiska projektet
På scen: Nina Haber, Wahid Setihesh och Sara Rousta
Regi och projektledning: Kristina Wejstål
Premiär 30 augusti
Teater Smuts, Göteborg

Temat är inflytande över samhället och det egna livet.

Det demokratiska projektet ingår i en tradition som brukar kallas devising. Det innebär att Teater Smuts i projektet ställt frågor genom intervjuer, workshops och enkäter, och att publiken bjuds in att delta.

”För att komma till insikten tar du maktens korridor åt vänster innan du kommer in i det offentliga rummet. Ta dörren till höger som leder genom åsiktskorridoren. När den förgrenar sig så väljer du den tredje vägen och tar sikte på den andra stjärnan åt höger och sedan rakt fram till gryningen”, är ett citat ur föreställningen.

Tanken är att publiken ska få delta i avslappningsövningen”Trump Care”, ta del av omröstningar och gå genom olika rum och världar.

Frågor som Teater Smuts vill utforska är Vad är demokrati? Hur står det egentligen till med demokratin i Sverige, och i världen? Är demokratin under hot från nazister i kostym, nazister utan kostym eller från troll utan underbyxor?

Tidigare föreställningar av gruppen är bland andra Varité, Teater Smuts startar punkband och Do it like a dude.