Inrikes #64/2018

Strejkrättsförsvarare samlas på lördag

Strike Back arrangeras på klassisk mark. Bild från rösträttsdemonstration på Norra Bantorget i Stockholm år 1902. Foto: TT

På lördag hålls den tvärfackliga manifestationen Strike Back, till försvar av strejkrätten, i Stockholm. Talarna kommer från en lång rad fackförbund tillhörande LO och TCO, samt SAC Syndikalisterna, Brandmännens Riksförbund och andra oberoende fack. Arrangörerna hoppas på en stor uppslutning med deltagare från hela landet.

Efter att den kontroversiella överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och LO, TCO och Saco skrevs under i början av sommaren har ilskan växt hos många fackliga gräsrotsaktivister. Nu på lördag hålls därför en manifestation till försvar av strejkrätten på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

– Jag hoppas på en massiv uppslutning. Det är tydligt att det finns en stor enighet bland många fackligt aktiva i den här frågan, säger SAC:s tidigare generalsekreterare Liv Marend som är en av initiativtagarna till Strike Back.

Konsekvenserna av beslutet om inskränkningar i strejkrätten bagatelliserats av både näringsliv och topparna inom LO, enligt Liv Marend.  Hon uppskattar att allt från 2 000 upp till 5 000 demonstranter kommer till manifestationen.

Strejkrätten är en oerhört viktig demokratifråga för alla som lönearbetar.

Liv Marend, arrangör Strike Back

Bland de många talarna finns bland annat Vårdförbundets Eva Karlsson, Brandmännens Riksförbunds ordförande Peter Bergh och Hamnarbetarförbundets Erik Helgesson. Men också en lång rad andra representanter från flera fackliga organisationer samt arbetsrättsjurister och kända kulturpersonligheter.

– Jag tror många har underskattat hur förbannade framförallt gräsrötterna inom LO är. De känner sig svikna och överkörda. Strejkrätten är en oerhört viktig demokratifråga för alla som lönearbetar, säger Liv Marend.

Efter manifestationen planeras flera mindre demonstrationer runt om i Stockholm i protest mot överenskommelsen.

– Om vi tyckte att legaliseringen av bemanningsföretag varit dålig för Sveriges arbetare, då lovar jag att en inskränkning av strejkrätten kommer att få sju resor värre konsekvenser om den genomförs, säger Erik Pettersson, styrelseledamot i IF Metalls klubbstyrelse på Cranab Slagkraft, i ett uttalande inför manifestationen.

Förutom framträdanden av representanter från elva svenska fackförbund väntas fackligt aktiva från både Norge och Danmark komma för att visa sitt stöd.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga