Kultur #64/2018

Folkets Hus i Gunnarsbyn är Årets bio 2018

I motiveringen för Årets bio 2018 beskrivs Folkets Hus i Gunnarsbyn som "ett välkomnande och varmt hus i envis bygd". Foto: Dan Hansson/TT

Priset Årets bio går till Folkets Hus i Gunnarsbyn. Framgångsreceptet presenteras som en blandning av ideellt engagemang, en nyfiken publik och digitalisering. Allt samlat får människor att söka sig till Gunnarsbyn, en by med 172 invånare, för att gå på bio.

Det är riksorganisationen Folkets Hus och Parker som utser Årets bio för att främja ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.” I år går priset till Folkets Hus i Gunnarsbyn.

Gunnarsbyn ligger i Norrbotten, vid Råne älv, med ungefär fyra mil till Boden.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan, sade Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, vid prisutdelningen, enligt en artikel på Folkets Hus och Parkers webbplats.

–  Detta hade aldrig varit möjligt utan digitaliseringen som vi kämpade så hårt med för att få igenom, sade Peter Öquist.

Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad.

Ur motiveringen för Årets bio 2018

Motiveringen för Årets bio 2018 inleder med att Folkets Hus i Gunnarsbyn är ett välkomnande och varmt hus i envis bygd.

”Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad. Det gör årets bio. Med 172 invånare är det den minsta ort som fått utmärkelsen, men utan tvekan uträttar man stora insatser för bygden och för hela biografsverige med sitt arbete”, står det bland annat i motiveringen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga