Priset Årets bio går till Folkets Hus i Gunnarsbyn. Framgångsreceptet presenteras som en blandning av ideellt engagemang, en nyfiken publik och digitalisering. Allt samlat får människor att söka sig till Gunnarsbyn, en by med 172 invånare, för att gå på bio.
Det är riksorganisationen Folkets Hus och Parker som utser Årets bio för att främja ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.” I år går priset till Folkets Hus i Gunnarsbyn.
Gunnarsbyn ligger i Norrbotten, vid Råne älv, med ungefär fyra mil till Boden.
– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan, sade Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, vid prisutdelningen, enligt en artikel på Folkets Hus och Parkers webbplats.
– Detta hade aldrig varit möjligt utan digitaliseringen som vi kämpade så hårt med för att få igenom, sade Peter Öquist.
Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad.
Ur motiveringen för Årets bio 2018
Motiveringen för Årets bio 2018 inleder med att Folkets Hus i Gunnarsbyn är ett välkomnande och varmt hus i envis bygd.
”Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad. Det gör årets bio. Med 172 invånare är det den minsta ort som fått utmärkelsen, men utan tvekan uträttar man stora insatser för bygden och för hela biografsverige med sitt arbete”, står det bland annat i motiveringen.