”Det måste till en gräsrotsmobilisering”

I Stockholm den 25 augusti anordnas en demonstration mot försämringar av strejkrätten. Bakgrunden är överenskommelsen mellan de centrala fackförbunden och arbetsköparna. Arbetaren har ställt några frågor till Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, som är en av talarna.

Intervjun
Bandroll på första maj i Stockholm: Försvara strejkrätten.
Foto: Staffan Lundgren

Sista helgen i augusti anordnas demonstrationen ”Strike back” mot inskränkningar i strejkrätten på Norra Bantorget i Stockholm. En av talarna är Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet, och han vill se en omstart för kritisk tänkande inom den fackliga rörelsen.

Erik Helgeson.
Adam Ihse/TT

Varför talar du?

– All mobilisering mot lagförslaget om inskränkt strejkrätt är viktig. Ylva Johansson och stora delar LO-etablissemanget tror att arbetare är dumma i huvudet och äter ur handen på dem. De förlitar sig på att vi inte kan göra egna analyser utan gör som ledarna säger.

– Men LO har varit nära att göra enorma tabbar förr och då har det fastnat på grund av motstånd i de egna leden. Nu är vi i samma situation igen, säger  Erik Helgeson.

Vad ska du tala om på demonstrationen?

– Det som krävs just nu är att arbetarrörelsen och arbetare i allmänhet snabbt återvinner sin självrespekt. Att vi gör våra egna analyser och inte bugar oss för storfräsarna. Det måste till en enorm gräsrotsmobilisering annars fullföljer de inskränkningarna.

Vad vore det bästa som kunde komma ut av manifestationen?

– Att det blev en omstart för kritisk tänkande inom den fackliga rörelsen. Att fler och fler inser att ”det här måste vi göra motstånd mot” och att vi har en jävla styrka om vi bara kommer i rörelse.

– Det krävs inte så många klubbar som säger ”nej, vi kommer inte köpa det här”, förrän hela maktapparaten ska komma i gungning. Jag tror att vi kan komma dit, säger Erik Helgeson.