Inrikes #62/2018

Filmvisning i Sverige för apartheid inställd

Antiapartheidaktivister samlades utanför möteslokalen på Vasagatan i Stockholm söndagen den 12 augusti. Foto: Privat

När apartheidförespråkare skulle möta svenska rasister i Stockholm blev deras möte avblåst efter protester. Filmen ”The Boer Project” som skulle visas beskrivs som provocerande och ren propaganda av en styrelseledamot i Afrikagrupperna som bott länge i Sydafrika.

Under helgen som gick ställdes ett möte med filmvisning in i Stockholm, arrangör var Jonas Nilsson, tidigare medlem i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR. Enligt uppgifter till Arbetaren hade han bjudit in apartheidsympatisörer från Sydafrika.

Under rubriken ”The Boer Project” skapar Jonas Nilsson inslag och filmer på Youtube. De tar upp vad han kallar omvänd apartheid och våld mot vita i Sydafrika.

Utanför konferenslokalen samlades människor för att protestera under söndagen. Konferensfirmans VD Fredrik Hultman kom ut och berättade att han avbokat med arrangörerna då han inte kände sig trygg för personalens säkerhet. Han hade fått veta från en av företagets bokare vad det var för möte som var på gång i deras lokaler.

Nyheten om mötet hade spridits av Kämpa Stockholm i sociala medier.

– Jag visste inget först och avbokade bara timmar innan mötet. Och ringde polisen och informerade dem, berättar Fredrik Hultman och fortsätter:

– Vi har en policy för människors lika värde. Vi kan inte ta bokningar från organisationer som avhumaniserar människor.

Agnes Nygren är styrelseledamot i Afrikagrupperna och har nyligen bott sex år i Sydafrika. Hon såg filmen The Boer Project i samband med att mötet i Stockholm var aktuellt.

Vad är The Boer Project för film?

– Det är en propagandafilm. Den är gjord på engelska, och när Jonas Nilsson pratar svenska in i kameran är det textat på engelska. Enligt mig är målgruppen helt klart en svensk, rasistisk publik.

Vad är det för personer från Sydafrika som uttalar sig?

– Det är vita människor som levt extremt priviligierat på bekostnad av andra människor under apartheidtiden, och som inte är nöjda med att behöva leva som alla andra nu.

Agnes Nygren säger att den sydafrikanska vit maktrörelsens agenda är att vilja skilja på olika etniska grupper, och när de förlorat den parlamentariska makten vill de hellre se något de kallar självstyre.

– För att underbygga den vägen framåt, då måste man måla upp ”de andra” som extremt våldsamma och farliga. Filmen spelar mycket på kvinnors trauman, de intervjuar kvinnor som varit utsatta för våld och som lever med trauman.

Det finns inget som talar för att det finns en omvänd apartheid i Sydafrika.

Agnes Nygren, styrelseledamot Afrikagrupperna

Vad är kopplingen mellan förespråkare för apartheid och Sverige?

– Det finns med en sydafrikansk man inledningsvis i filmen som varnar européer för att muslimerna kan ta över.

– Jag tror inte att det är en slump att The Boer Project kommer ut under ett valår. Om vi antar att de som röstar på SD vill ha färre invandrare, så finns det en massa människor att vända sig till. Och ett nytt mer extremt parti i Alternativ för Sverige.

Hur reagerade du när du såg filmen?

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Men framförallt är det provocerande. Det finns inget som talar för att det finns en omvänd apartheid i Sydafrika, säger Agnes Nygren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga