Ledare #62/2018

Ärendenummer eller människa

Emil Boss är författare och facklig aktivist. Foto: Eva Bergström

Att läsa Migrationsverkets ärendehandlingar är nästan som att läsa Solzjenitsyn. Människoöde efter människoöde nedmalda i en byråkratisk kvarn. När Elin Ersson gjorde en omvänd Rosa Parks och vägrade sätta sig ned i planet visade hon tydligt vad frågan gäller: Integritet. Mod. Vilka är det egentligen vi vill vara?

Du är tjugo år. Din mamma, pappa och äldsta bror är döda. Din yngre bror lever. Han säger: De kommer att mörda oss alla. Han blir skjuten. Du säljer huset till grannen och flyr. Du går till fots över berg. Du korsar hav i en överfull båt. Du ser döda människor på marken. Du ser döda människor i vattnet.

Du kommer fram. Du får hjälp: Mat, ett rum, busskort, en handläggare som ställer frågor. Du berättar. Du får ett papper där det står att din identitet och din berättelse bedöms som stärkt. Handläggaren frågar dig: Vem var det som sköt din familj? Du svarar att du bara kan gissa, det finns inga bevis.

Du väntar. Du lär dig ett nytt språk, du tränar, får kompisar. Du får ett brev: Åk tillbaka din hemby, annars kommer vi att fängsla dig och föra dig dit med våld. Vi kan inte bedöma om du behöver skydd eller inte eftersom du inte vet vem som sköt din familj.

”Deportationer med våld till ett land så farligt att inte ens Amnesty vågar ha personal där.”

Att läsa Migrationsverkets ärendehandlingar är nästan som att läsa Solzjenitsyn. Människoöde efter människoöde nedmalda i en byråkratisk kvarn så hård, så politiskt runthetsad att utfallen blir absurda. En tonåring anlitas av svenska armén i Afghanistan och hans kollegor blir skjutna för samarbetet med svenskarna – men det ger inget skyddsskäl i Sverige. Kanske kan han undkomma mördarna i en annan del av Afghanistan?

Barn misstänkliggörs och röntgas. Det jagas juridiska kryphål för att legitimera – ja, vad egentligen? Deportationer med våld till ett land så farligt att inte ens Amnesty vågar ha personal där. Det är för övrigt ett säkerhetsläge som drabbar de asylsökande i Sverige hårt eftersom det blivit svårt att få fram information om enskilda människors risker. Är det säkert eller livsfarligt att återvända hem? Ingen kan ta reda på det – då skickar Migrationsverket hem den asylsökande.

”Framtidens historiker lär skriva böcker också om asylhanteringen på 2010-talet.”

Det krävs ingen diktatur för det ska pågå omfattande byråkratiska övergrepp mot utsatta grupper. I Sveriges moderna historia har det som bekant steriliserats, fängslats, elchockats och deporterats i strid mot all anständighet. Framtidens historiker lär skriva böcker också om asylhanteringen på 2010-talet.

Det som sker i vår samtid visar kanske egentligen inte demokratins svaghet, utan dessa styrka. Alltsammans pågår helt öppet och vi är fria att agera. Vi kan hjälpa, skydda, ställa oss i vägen, störa.

När Elin Ersson gjorde en omvänd Rosa Parks och vägrade sätta sig ned i planet visade hon tydligt vad frågan gäller: Integritet. Mod. Vilka är det egentligen vi vill vara? ”De som tydligt hör sitt samvetes röst, kan oftast känna igen även orättvisans.” Solzjenitsyn igen.

Nu sittstrejkar Ung i Sverige igen, på Mynttorget. Stöd dem.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga