Inrikes #61/2018

Iggesundsanställda ska få besked om varsel

Iggesunds bruk är världsledande inom kartongtillverkning och har funnits sedan 1600-talet. Foto: Rolf Andersson/Holmen

De anställda på Iggesunds pappersbruk ska få besked nästa vecka om exakt hur många av dem som får gå. De har väntat sedan juni då skogskoncernen Holmen AB lade ett varsel om 150 uppsägningar. Arbetsköparen menar att de ska kunna öka produktionstakten genom nedskärningarna.

Nästa fredag, den 17 augusti, väntas besked om exakt hur många som tvingas gå från sina arbeten på Iggesund Paperboard i Hälsingland. Det var i mitten av juni, just innan semestrarna skulle påbörjas, som varslet från arbetsköparen om 150 uppsägningar kom. Det motsvarar nära en femtedel av de 800 anställda på bruket.

Nästa vecka kan alltså en mer exakt siffra på nedskärningen, som befaras drabba det lilla industrisamhället hårt, presenteras.

– Exakt hur många som blir uppsagda är inte klart än. Vi har tagit in en konsult, som har intervjuat anställda och chefer om den nya organisationen. Konsulten ska lämna en rapport den 17 augusti, den blir intressant att se, säger fackförbundet Pappers ordförande för avdelning 15, Christer Johansson, till Dagens Arbete.

I september är det tänkt att turordningsförhandlingarna om vilka av de anställda som drabbas ska påbörjas.

Holmenkoncernen, i vilken Iggesund Paperboard världsledande företag på kartongtillverkning ingår, motiverar uppsägningarna med att de vill vässa sin konkurrenskraft och menar att de ska kunna öka produktionstakten med 100 000 ton trots färre anställda.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga